ФФХН – МФФ: „Сигурно мјесто“, истинит догађај који се прича у фрагментима

У оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма синоћ је на Канли кули приказан филм „Сигурно мјесто“ редитеља Јураја Леротића.

Филм, у којем је Леротић и глумац говори о трауматичном догађају самоубиству. Прича је заснована на истинитим догађајима, што је наглашено чињеницом  да редитељ и сценариста глуми самог себе.  Филм је имао богат фестивалски живот, а и награђиван је. Јеротић је на конференцији за новинаре казао је да му се чини да о темама смрти и лудила не може причати завршено него више у форми фрагмента.

-Ако идеш нешто заокружити, то не заврши добро. То мора бити само неки бљесак. Моја идеја, као слика тога, можда није била најпримјеренија, али као рола папира потегнеш је и она иде. Онда ликови не могу предахнути, стићи интегрирати оно што им се догађа, већ само срљају из ситуације у ситуацију. Сценарио је био јако чист, казао је Леротић.

Селекција студентског филма приказује се у амфитетару Дворане Парк. Синоћ су приказани филмови „Куда иду изгубљене мачке“, „Млада“, „Мртви чвор“ и „Тренд“.

Редитељ филма „Куда иду изгубљене мачке“,  Амар Комић казао је да му је инспирација била плакати о изгубљеним мачкама и то му је постало опсесија.

-То сам фотографисао, размишљао како се људи посвете томе, свако има одређени фонт који стави и слике. То иницијално ми је послужило да одем у вичнију причу и да се позабавим неким романтичним односима између младих и неким превеликим очекивањима и како смо спремни лагати да би га импресионирали, казао је Комић.

Јосип Ледина глумац у филму „Мртви чвор“ игра момка од главне јунакиње казао је да премда су радили филм на релацији Сарајево-Загреб казао да су се често налазили и пробавали и било му је јасно шта редитељка Исмира Машић тачно жели.

-То је да Амра коју игра Грација Филиповић растргана између два живота свакодневни студентски , а други брига о мајци која има депресију. Он је приказ мушкарца који њу воли, али нажалост је не разумије до краја и  живот му је лакши него њој.

Тонац у филму „Тренд“ Мухамед Бајрамовић казао је да је ово један од два фимла који су дио његовог дипломског рада у сегменту звука.

-Занимљиво ми је било радити јер генерално дизајн звука долази на крају филм, а ми смо започели већ у сценарију и проблематиука је била та што се 90 % филма дешава у једном простору. Фиулм је сам по себи реализам и жељели смо да раздвојимо перспективу два брата.

У оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма вечерас на  Канли кули у 20:30 „Смрт дјевојчице са жигицама“. На Канли кули, у 22:30  и филм „Химера“ из селекције Кино Европа. У Кући нобеловца биће приказано пет докумнетарних филмова, а у амфитетру Дворане парк филмови ФДУ Београд и Академија позоришта, радио, филма и телевизије Љубљана. Филмови из селекције Кино Европа на програму су у 18 сати у Дворани Парк, а Мрежа фестивала јадранске регије у 22 сат на тврђави Форте маре.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here