Фестивал опере и ове године у Херцег Новом

Опероса Монтенегро Опера Фестивал наставља дугогодишњу традицију и ове године се одржава од 12. до 16. августа 2022, у организацији Фондације Опероса, a под покровитељством Министарства економског развоја и туризма, Општине Херцег Нови и локалне Туристичке организације.

Програм чине садржаји на тврђави Форте Маре, јединственој локацији Хотела Мамула Ајланд, у Луштица Беју, а фестивал ће бити затворен програмом “Суомен Лаулу”, јединственом едукативном радионицом за младе оперске пјеваче. 

Свечано отварање фестивала – “ Operosa Barocca”

На отварању фестивала, концертом “ Operosa Barocca”, публика ће уживати у дјелима Вивалдија, Хендла и Персла, под концептуалном идејом финске умјетнице Кристине Хелин, а са гошћама солисткињама Крета-Мариа Кенталом и Радославом Воргић Зурзован. Нјих ће пратити Опероса гудачки оркестар, чији је концерт мајстор Марко Симовић. 

За дизајн костима задужена је Магдалена Влајић.

Цијена улазнице за концерт у Херцег Новом је 10 еура и може се купити на тврђави Форте Маре пред почетак или се резервисати на [email protected]

Класицизам у Луштица Беј комплексу – опера “Служавка господарица”

У комплексу одмаралишта Луштица Беј, 15. августа, публика ће имати прилику да чује и види прави оперски бисер – оперу “Служавка Господарица” Ђованија Паизијела.

Ово дјело пружа публици јединствену прилику да ужива у интерпретацијама изванредних младих талената, которанке Петре Радуловић у улози Серпине и баса из Софије, Божидара Бошкилова у улози Уберта. Улогу слуге Веспонеа тумачи Ненад Станојевић.

Оркестром ће руководити са чембала Бојана Радивојевић, а гудачки ансамбл чине Марко Симовић, Лука Перазић, Урош Лапчевић и Милан Нинковић. Костиме је реализовала Лина Лековић, а сценографију Магдалена Влајић.

Опера почиње у 21 сат, а улаз је слободан.

Опероса на Мамули – Почетак нове сарадње

Јединствени евент Опероса фестивала биће одржан и на острву Мамула, том приликом представиће се Петра Радуловић, сопран и Божидар Бошкилов, бас, а на клавиру ће их подржати пијанисткиња Јелена Шиљег. Изузетан репертоар водиће слушаоца кроз епохе класике и романтизма, а оживјеће чувене улоге Сузане, Норине, Магбета, Алека, Ђилде, Валентина и многих других.

Од Ханикаинена, преко Сибелиуса до Мериканта и Куле

Оснивачица и директорка Опероса Фондације Кетрин Хатаја затвориће фестивал радионицом Суомен Лаулу – финска пјесма. Ова радионица намијењена је младим талентима који желе да се упознају са умјетничком музиком Финске и љепотом њиховог вокалног израза. Радионицу ће на клавиру подржати пијанисткиња Теа Ђорђевић.

Репертоар фестивала:

  1. август, Форте Маре у 21 сат “Operosa Barocca”
  2. август, Мамула у 21 сат Опероса на Мамули
  3. август, Луштица баy у 21 сат „La serva padrona“
  4. август, Игало – Радионица финске умјетничке музике за младе пјеваче Суомен Лаулу

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here