Фестивал културе Забјело: Хајвеј и Микрокозма у Подгорици, Рандом и Нецке у Будви

Мјесец рокенрола се ближи крају, а посљедњег викенда пред велико финале два програма у два црногорска града закључују предфестивалски дио Фестивала културе Забјело. У петак 2. јуна  на углу Бокешке и Његошеве наступиће бендови Хајвеј и Микрокозма, а исте вечери на позорницу Града театра у Будви наступају репрезент подгоричког андерграунда Рандом и Нецке из колектива Радио Катакомба Будва Худ Мјузик.

Петак вече у главном граду почиње већ од 18 часова, када ће на углу Бокешке и Његошеве бити организован сајам грамофонских плоча и носача звука у сарадњи са удружењима НВО Монтенегро Рекордс и Винил свијет музике, док ће за музику и добру атмосферу бити задужен ФМ Мирда. У 21:30 сати на бину се пење Хајвеј, а након њихове свирке наступа Микрокозма.

У Будви на позорници Града театра хип-хоп вече у 21 час отвара Нецке из колектива Радио Катакомба Будва Худ Мјузик, а након њега наступа репрезент подгоричког андерграунда Рандом.

На оба програма ће бити могуће купити дводневну улазницу за Фестивал културе Забјело по промотивној цијени од 15€.

Дупли програм дио је Мјесеца рокенрола током којег више од двадесет регионалних и локалних извођача алтернативне музике већ увелико враћа рокенрол на велику сцену у Црној Гори, на неколико локација широм земље. Мјесец рокенрола почео је почетком маја, а публика је већ имала прилику да чује неколико ауторских црногорских састава као и регионалних извођача, који никада до сада нису наступали у Црној Гори, а серијал свирки отворили су подгорички бендови Јоник и Бубњиви и Пси у Итака Либрарy бару. У оквиру Мјесеца рокенрола одржано је и треће издање Рокстрикције на којем је, по први пут у Црној Гори, наступио хрватски дуо Шиза уз црногорске ауторске бендове Панкреас из Никшића и Алтернаива из Бијелог Поља. Македонска атракција бенд Фанк Шуи је такође имала свој премијерни црногорски наступ прошлог викенда у Подгорици, уз локалну подршку све популарнијих црногорских састава Џек Лупино и Изи бејб. Мјесец рокенрола стигао је и до пријестонице Цетиње, па су на Дворском тргу наступили подгорички бендови Роба без Грешке и Мрка Капа Зла Прилика.

На самом финалу Мјесеца рокенрола на дводневном издању Фестивала културе Забјело 9. јуна наступиће: култна рок и панк група Забрањено пушење, хероји регионалне алтер рок сцене Канда, Коџа и Небојша, мостарски састав Зостер, фантастична Ида Престер & Лолобригида и представници локалних снага Неоноен. Друге фестивалске вечери на стадиону „Никола Шћеповић“ наступиће водеће алтер поп име региона Лету Штуке, београдски репкор-кросовер састав Саншајн, сплитски реп-рок бенд ТБФ и подгорички састави Врпца, Парти мејкерси и Шарђун.

Улазнице се могу купити на продајним мјестима широм земље и на страници фестивала festivalkulturezabjelo.me . У току је акција „Купи четири, частимо те пету“ током које уз четири купљене фестивалске улазнице, фанови пету добијају на поклон. Акција траје до понедјељка 5. јуна или до истека залиха. У продаји су и фестивалске улазнице по цијени од 20€ и једнодневне по цијени од 12€. На дане фестивала ће на улазу бити доступне само једнодневне улазнице по цијени од 15€.

Ове године организатори фестивала ће дио прихода од улазница донирати Фондацији „Огњен Ракочевић“ која се бави унапређењем услова за живот и рад особа са аутизмом, као и домаћинима фестивала Фудбалском клубу Забјело.

Догађај подржавају Туборг, ФК Забјело, Монтепут, Секретаријат за културу и спорт, Министарство културе и медија, Главни град Подгорица, Goodfellas, Jameson, ПАМ, Хотел CUE и Aqua Bianca.

Медијски спонзор фестивала је Радио телевизија Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here