Фестивал клапа потврдио да Херцег Нови чува традицију клапске пјесме

VII Međunarodni festival klapa

Чак 12 клапа из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе наступило је синоћ на VII Међународном фестивалу клапа у  Парку Бока. Свака од њих донијела је пјесмом дио свог завичаја многобројној публици која је дуже од два сата уживала у медитеранским нотама.

Клапа „Кумпањи“ са Корчуле наступила је последња и одржала мини концерт јер публика није дозволила да се вече заврши позивајући их више пута на бис, пратећи их пјесмом и аплаузима.

У име домаћина и организатора фестивала, клапе „Кастел Нуово“, учеснике и публику поздравио је Душан Тадић који је свима пожелио добродошлицу и захвалио што ће дио свог наслијеђа представити у Херцег Новом. Он је двојици доајена клапске пјесме, а то су Јанес Влашић и Јуре Шабан Станић,уручио поклоне, дар Винарије „Кастел Савина“.

Задовољство што се у Херцег Новом његује клапска пјесма као један од медитеранских симбола, исказао је потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, отварајући фестивал.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови

– Клапска пјесма је допринијела да се очува јединственост медитеранског духа. Поред тога што увијек доноси стихове о мору, љубави, приморском начину живота, она је знала да повеже људе, да их окупи и уједини у пјесми. Захваљујући овом фестивалу, у нашем граду су клапе из цијеле Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Сви они заједно ће допринијети да се његује традиција и нематеријална културна баштина, а то је тежња сваког од нас јер је то једини начин да на млађе генерације пренесемо дио тог богатства, казао је потпредсједник Мустур.

Захвалио је организаторима и домаћинима фестивала – клапи Кастел Нуово што са пуно труда и ентизијазма истрајава у свом задатку да окупља пријатеље и приређују овакве вечери у свом граду.

Кастел Нуово

-То представља велики допринос укупној културној, забавној и туристичкој понуди Херцег Новог. Због тога ће Општина Херцег Нови и даље бити ваша подршка, као што је то био случај и претходних година, истакао је потпредсједник Мустур.

На Међународном фестивалу клапа у Херцег Новом наступиле су клапе „Јадран“ из Тивта, „Јединство“ из Бара, „Камертон“ из Подгорице, „Марис“ из Котора, „Батуда“ из Доњег Рата, „Гета“ и „Нава“; из Оребића, „Ладеста“ из Ластова, „Лира“ из Требижате, „Звиздан“ из Посушја, „Салона“ из Солина и „Кумпањи“ из Блата на Корчули.

Генерални покровитељи фестивала су Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација, техничка подршка ЈУК Херцег фест, а пријатељи фестивала су и Министарство економског развоја и туризма, Мамула исланд, Лазуре хотел и марина, Блуе лине, компанија Царине, Паркинг сервис, предузеће Водовод и канализација, компанија Крушо, Винарија Кастел Савина и компанија Шкорпион.

Фестивал је уживо преносио медијски покровитељ – Радио телевизија Херцег Нови.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here