Фешта „Примавера“ од 10. до 12. маја

Стађунска фешта у част прољећу – „Примавера“ биће одржана у Херцег Новом од 10. до 12. маја у организацији НВУ Руке.

Како су саопштили организатори, примавера је прољеће, па осим креативности и здравог односа према себи и околини, промовишу употребу самониклог биља из нашег окружења, активност у природи, што је и до сада била посебност ове феште, али овога пута покрећу и нове садржаје, по узору на велике градове и туристичке дестинације које чине све да промовишу локалне специфичности на забаван начин.

Радионица „Друго прољеће“ намијењена је свим женама од средњих тридесетих па до раних седамдесетих година. Кроз разговор, практичне примјере и рецепте ослоњене на природу, учеснице ће имати прилику да размијене искуства и науче како, уз помоћ исхране и здравог животног става, прихватити и проћи кроз менопаузу са што мање тешкоћа. Гошћа ће овим поводом бити Снежана Фатић, нутриционисткиња, гастроном и жена која не признаје границе ни ограничења. Радионица ће бити одржана у петак, 10. маја у простору „Колектив Нови“ у центру града од 18 до 19:30 и бесплатна је за заинтересоване.

Централни дан феште – суботу, 11. мај отвориће јутарњи час јоге у парку „Боке“ који је отвореног типа. „Yога са Хели“ почеће у 9 сати и намијењена је свима који желе да у дан уђу спремни, а можда буде инспирација и осталима да отпочну са неком активношћу која ће повезати тијело и дух. За овај догађај потребно је имати простирку.

Изложба домаћих производа и рукотворина окупиће у Херцег Новом 11. маја четрдесетак излагача који ће понудити разноврстан и богат избор тематски припремљених производа. Прољеће, буђење Природе, биљке и цвијеће – инспирације ни у овом сегменту не недостаје. Излагачи долазе из више градова Црне Горе и сусједног Требиња, а у забавном програму током трајања феште учествоваће мажоретке клуба Лили, пјевачка група Лира и дјечији хор Цвркутићи. Локација је Његошева улица, уз Градску кафану и пјешачки дио – некадашњи корзо уз шипке или гвожђа, а вријеме трајања феште од 10 до 16 сати.

„Прољећна трпеза“ је овог пута осмишљена као радионица коју ће на малој тераси Градске кафане приредити Мирјана Мира Мартинети, позната фуд блогерка из Херцег Новог. Ни многи мјештани не знају шта је мотар – самоникла биљка која расте само у зони обале коју запљускује море и која због тога има врло специфичан укус, па се користи за припрему укусних јела и у салатама. У тренутку када је мотар најподеснији за брање, неколико рецепата ће Мартинети подијелити са заинтересованима, која је и раније приређивала добро осмишљене кулинарске радионице на стађунским фештама. Биће и демонстрирано прављење ликера од њешпуле – пића необичног укуса које ће одушевити љубитеље ликера својом аромом. Гастро радионица Мире Мартинети почиње у 10:30 и на крају ће посјетиоци моћи да дегустирају јела од мотара. У парку „Боке“ ће истог дана од 11 сати бити уприличена радионица сликања, као и мини одбојка у организацији ОК „Албатрос“.

Први пут у Херцег Новом биће организована „Диско пјаца – Фуд Маркет“ на херцегновској градској пијаци у вечерњим сатима. Пијаца ће бити отворена од 20 сати до поноћи, захваљујући сарадњи са Општином Херцег Новим и градским предузећем „Комунално-стамбено“. На пијаци ће бити изложени специјалитети новских ресторана, пивара, кужина, кетеринга, локалних произвођача и гастро ентузијаста. За музику ће се побринути ДЈ Боџи. Сви учесници ове манифестације у оквиру феште „Примавера“ опредијелиће дио прихода у хуманитарне сврхе, овог пута за трошкове вакцинације и лијечења паса из Азила на Диздарици.

„Примавера у залеђу“ је стални садржај прољећног фестивала. У недјељу, 12. маја  показну шетачку туру предводиће искусни планинар Жељко Старчевић. Циљ ове радионице је упознавање и брање самониклог биља херцегновског залеђа. Полазак у шетњу која је прилагођена особама са минималном кондицијом је у 9 сати на Топлој 2, испред „Волија“. Крајње одредиште је одмориште код Котобиљског извора,  гдје ће бити уприличена дегустација хране и пића од јестивог, зачинског и љековитог самониклог биља, а мештрица је Јоке Стаменковић из „Јокине кужине“. Посебна тема или кулинарски изазов за ову прилику је самоникла јестива биљка која може бити алтернатива кромпиру, а зове се брден.  Укупно трајање туре је 4 сата са пјешачењем, сакупљањем биља, одмором и дегустацијом и повратком. За учешће у шетачкој тури потребно је послати поруку путем Вибера на број 069 360 803. Пријаве трају данас до у 19 сати, а за ову радионицу је предвиђена котизација од 5 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here