Еренгел и Морозова на листи специјалних гостију 18. ХСФ-а

Један од најпознатијих француских стрип аутора Ерик Еренгел (Éric Hérenguel) и сјајна млада звијезда стрип стваралаштва Ана Морозова (Anna Morozova) из Естоније, двоје су умјетника који употпуњују фантастичну листу специјалних гостију 18. Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који ће се од 6. до 11. септембра одржати на више локација у Херцег Новом и Боки Которској.

Ерик Еренгел, стрип аутор

Еренгел се на стрип сцени први пут појављује кратким стриповима објављеним у престижном магазину Тинтин, након којих креира мини серијал „Месождери” са познатим писцем и уредником Жаном Вакеом (Jean Wacquet). Odmah zatim dobija priliku da za sjajnog scenaristu Makioa (Makyo) црта други циклус популарног серијала „Шетња на крају свијета” са којим постиже велики успјех. Током наредних година ради на новом научно фантастичном наслову „Сјећања Едварда Џона Трелонија” , а 1999. године креира једно од својих најпознатијих остварења, хумористични серијал епске фантастике „Кран Варварин”. Након чак 9 врло успјешних албума, Крана и његов спин офф „Кранов универзум” предаје у руке талентованог Пиера Лоивеа, а Херенгел се посвећује новим серијалима и другим жанровима. Бриљира на вестерну „Сребрна звијезда над Провиденсом”, црта диптих „Жута ноћ” у оквиру фантастичног серијала „Легенде Троје”, преузима сценаристичке дужности на серијалу „Ремингтон” и црта серијал „Одисеј 1781”. Осим серијала Кран који је објављивала Стрипотека, највећу популарност на нашим просторима има његово посљедње остварење, изузетни стрип „Посада Конг”(Kong Crew) чији је интеграл као првијенац те издавачке куће прошле године објавио хрватски Oz Comics.

Ана Морозова, стрип ауторка

За Ану Морозову се може рећи да је дефиниција интернационалне звијезде с обзиром да је држављанка Естоније, која је рођена у Русији, магистрирала стрип и графичку новелу на престижном Универзитету Данди у Шкотској, ради за највећег британског издавача 2000АД, а живи у Атини у Грчкој. Једна је од најзначајнијих ауторки млађе генерације на британском тржишту. Добитник је награде „Трипвајер” за најталентованијег цртача стрипа у Великој Британији 2022. године. Први рад објављен у магазину „Future Shock” био је јако запажен како од критике, тако и од публике. Сјајан деби врло брзо јој омогућује да стекне статус редовне умјетнице у двије најпрестижније ревије ове издавачке куће, „2000АД Прог” и „ Мегазине”. Поред овог издавача, ради још и за Ризницу британског стрипа, те издавача Глариен у САД. Стрипове објављује у оквиру серијала „Страшне приче”, „Приче из Црног музеја”, „Судија Андерсон”, „Viva Forever”, „Škola magije”, „Fudbalerka Roki”, kao i nezavisni naslov „Star-Nav” са писцем Аланом Хебденомм те наслов „SMASH!”. Odnedavno je postala prva žena umjetnica koja je crtala naslovnice za legendarnu britansku reviju „Commando” која објављује ратне приче из свих епоха.

Ерик Херенгел и Ана Морозова се тако придружују већ најављеним Џил Томпсон, Танину Либератореу и Џоку на можда најпрестижнијој листи специјалних гостију једног стрип фестивала у Европи ове године. Томе свједочи и чињеница да је  управо умјетница која је међу специјалним гостима ХСФ-а, Џил Томпсон номинована за стриповску Кућу Славних, на списку у оквиру Eisner Awards на Сан Диего Комикону.

Поред ових петоро врхунских умјетника у Херцег Нови ће у септембру стићи још седам специјалних гостију који ће, као и феноменалан музички програм, бити најављени у наредним седмицама.

Све су то потврде да ХСФ оправдава епитет културолошког чуда, како су га назвали свјетски најпознатији умјетници који из године у годину долазе на фестивал и који са чуђењем, као и организатори, констатују да ова манифестација још увијек чека да добије и званично адекватан статус у државним оквирима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here