Дуодрама „Плућа“ – прича прожета актуелним социополитичким темама

Изазови будућих родитеља тема је дуодраме „Плућа“ Никшићког позоришта, рађене према тексту енглеског драмског пица Данкана Мекмилана, у режији Андреја Носова, која је одиграна је синоћ на сцени Дворане Парк.

Протагонисти Маја Стојановић и Стеван Вуковић, млади пар који разматра родитељство, представили су публици интимну љубавну причу, прожету актуелним социополитичким темама.

Како је за РТХН казала глумица Маја Стојановић, комад је управо због текста и тема којима се бави изузетно популаран свуда у свијету.

Маја Стојановић, глумица

– Текст је модеран, изазован. Било је право задовољство радити га. Представа је стара пола године, треба нам више играња и још неко искуство, да би комад, али и тема и текст попримили облик који заслужују – наводи она.

Комад публику води кроз готово све сегменте једне љубавне везе, све до раскида, када је момак спреман  за женидбу са другом, а дјевојка се појављује трудна.

– Љубавни односи су увијек пуни разних промјена, дешавају се релације унзутар и ван тог односа, тако да све то гради цјелокупну причу и доприноси доживљају. Нама је то изазов, јер смо релатино млади глумици, тако да нам значи за искуство, континуитет, глумачку кондицију – прича Стојановић.

Младог и награђивани глумац Стеван Вуковић сматра да је у савременом друштву све теже постати родитељ.

Стеван Вуковић, глумац

– Чини ми се да нас то генерацијски следује, јер смо генерације које су гледале родитеље који су се сналазили на разне начине. Због тога ми се чини да је све теже да се упустимо у тај ток, тако да са те стране било је јако занимљиво истраживање у односу на теме које мене сутра чекају као човјека и глумца. С те стране, мислим да је јако важно да свако се у публици на неки начин препозна у истим темама – сматра Вуковић.

Двоје глумаца, како наводи Вуковић, дуго су радили на глумачкој повезаности, али и људском партнерству како би једно друго разумјели.

– Да схватимо да су потребе једне жене потпуно оправдане и разумне, док са друге стране, потребе мушкарца у одређеном партнерском односу су итекако оправдане. У почетку је било тешко то разумјети у односу на то колико је ко од нас глумачки и са друге стране људски, имао искуства у партнерским односима, толико је могао да се реферише на нешто са чиме се можда никада није сусретао. То је било најузбудљивије – истакао је Вуковић.

Захваљујући талентованим глумцима Никшићког позоришта, у овој дуодрами није било мјеста за неискрености, баналности или театралности, јер је све транспарентно и јасно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here