Џил Томпсон прва гошћа овогодишњег септембарског издања ХСФ-а

Херцегновски стрип фестивал

Културни и забавни живот у Херцег Новом у претходној години обиљежила је, између осталих, и екипа Удружења љубитеља стрипова ХСФ, која је најприје у априлу на осмом Херцегновском стрип викенду угостила најзначајнијег италијанског стрип ствараоца данашњице, Зерокалкареа (Zerocalcare), да би у септембру, седамнаестим издањем Херцегновског стрип фестивала, поново надмашила високо постављену љествицу из претходних година и учврстила Херцег Нови у врх листе најбољих фестивала европских фестивала посвећених деветој умјетности.

Тај статус потврђен је претходног мјесеца сензационалном најавом да ће у марту 2024. године специјални гост деветог Стрип Викенда бити Мило Манара, по многима најважнији живи стрип стваралац на свијету.

Традиционално, са новом годином стижу и прве најаве специјалних гостију Херцегновског стрип фестивала који ће се од 6. до 11. септембра ове године по 18. пут одржати на више локација у Херцег Новом и Боки.

Џил Томпсон, стрип умјетница

– Посебна је част најавити да ће гошћа Херцег Новог и ХСФ-а у септембру бити нико други до Џил Томпсон (Jill Thompson) најутицајнија жена стрип индустрије на планети и добитница чак 13 награда Ајзнер (Eisner Award) – стриповског Оскара – саопштавају организатори ХСФ-а.

Након што је дипломирала на Америчкој умјетничкој академији у Чикагу, Џил Томпсон је започела каријеру у свијету стрипа, која траје већ неколико деценија и донијела јој је статус супер звијезде.

Најпознатија је по сопственим креацијама „Страшна кума“ и „Магична Трикси“ као и легендарним насловима „Мала бесконачна књига прича“, „Смрт: На вратима Смрти“, „Сендмен“, те спектакуларна графичка новела „Чудесна жена, права Амазонка“ са којом је освојила једну од Ајзнер награда.

У каријери је радила за скоро све најважније издаваче у Сједињеним Државама, а превођена је и на десетине других језика. Сарадњу је остварила и са великим бројем највећих свјетских писаца као што су Нил Гејман (Neil Gaiman) на „Сендмену“, Грент Морисон (Grant Morrison) на „Невидљивима“, Марк Милар (Mark Millar) на „Створењу из мочваре“, Вил Фајфер (Will Pfeifer) на „Коначним“, Еван Доркин (Evan Dorkin) на „Теретним животињама“, као и са легендом популарног америчког рвања Миком Фоулијем (Mick Foley) на сјајним насловима „Сплетке Ноћи вјештица“ и „Приче из мангупске улице“.

Џил је очигледно и љубитељ америчког рвања јер је између осталог одговорна и за дизајн костима супер звијезда овог спорта: Еџа (Edge) и Данијела Брајана (Daniel Bryan).

Свестрана Џил Томпсон поред цртања и писања нових стрипова воли и да путује свијетом, учествује на смотрама посвећеним стрипу и држи предавања на факултетима и умјетничким школама. Активан је такмичар у Спартанским Тркама (Spartan Race), кувар, пекар и мачевалац у Мачевалачкој Асоцијацији Чикага (Chicago Swordplay Guild).

Овом најавом, Херцегновски стрип фестивал наставља да доказује да је једна од најатрактивнијих свјетских манифестација посвећених деветој умјетности, а Херцег Нови стрип дестинација за коју се зна широм планете.

Наравно, трогодишња иницијатива да ХСФ постане манифестација од посебног значаја за културу Црне Горе још је на чекању у Министарству Културе, али се организатори надају да након оваквих најава за 2024. годину на одлуку неће чекати још дуго.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here