Дуги аплауз за прво гостовање казалишта „Марин Држић“ на ХАПС-у

Публика Херцегновских априлских позоришних свечаности (ХАПС) синоћ је дугим аплаузом  поздравила ансамбл дубровачког Казалишта “Марин Држић”, који је са комадом “Види како Локрум пере зубе” први пут гостовао на новском фестивалу.

Пловидба сјећањима четири генерације жена, потпомогнута ненаметљивим гитарским сонговима који додају атмосферу драмској причи, отворила је теме одрастања, носталгије, љубави и сјећања. Чиста, сведена рјешења у свим сегментима и увјерљива игра учинили су да публика заједно са глумцима проживи и осјети причу базирану на роману Иване Ловрић Јовић, што је потврдио дуги аплауз којим је ансамбл награђен, као и висока оцјена коју је публика дала овом комаду (4,65).

-Јако смо задовољни, мислим да су се глумци јако са публиком осјећали, да је било баш лијепо и емотивно. Увијек нам је ова представа гдје год дођемо добро прихваћена јер се људи проналазе у оваквим емотивним причама. Ово је прича конкретно везана уз једно одрастање у Дубровнику, али мислим да се исто тако публика из разних средина може поистовијетити са темама, истакао је након извођења редитељ Паоло Тишљарић.

Гостовање у Херцег Новом је први пут да је “Види како Локрум пере зубе” изведена на некој сцени у региону.

-То нас јако весели и надамо се да ћемо са овом представом обићи цијели регион. Морам поменути гостовање у Турској, у Бурси које је било изазов, мислили смо можда нећемо пребацити ту културолошку границу, међутим публика тамо је реаговала једнако емотивно, казао је Тишљарић.

-Позориште и музика” треба задржати као концепт ХАПС-а, поручио је редитељ: “Ја мислим да је јако добра и занимљива тема, поготово што не постоји пуно регионалних фестивала који имају ту тему, тако да мислим да је свакако треба задржати. Драго ми је да се једна оваква, мало нетипична представа нашла на програму фестивала и надам се да ће то и даље бити добар програмски смјер због којег ће публика пунити гледалиште у Херцег Новом.

Глумица Марија Шегвић рекла је да обожавају играти “Види како Локрум пере зубе”, посебно воле гостовања, а срећа је потпуна када, као синоћ, имају публику која их дивно дочека.

-Ово је принципу представа сјећања. Цијела радња се догађа у једној ноћи након потресног догађаја, смрти оца главне протагонисткиње. Она у тој ноћи пролази на турбулентан, брз, некад и духовит и забаван начин, цијели свој живот, од најранијег дјетињства до конкретног тренутка”, казала је Шегвић, те додала: “Мислим да је циљ овакве представа да у свакоме од нас потакне неку нашу личну, приватну причу. Тако се догодило нама кроз процес рада и надамо се увијек да ће се догодити и публици.

Програм ХАПС-а наставља се вечерас, 25. априла представом за дјецу “Било једном једно јаје” Позоришта лутака из Мостара, од 18 часова на сцени дворане “Парк”.

Као у добрим баснама, представа „Било једном једно јаје“ оживљава ликове Лисице, Вука, Зеца И Медвједа, а сви они имају људске карактеристике. Препознаћете код њих плаховитост, храброст, лукавства, снагу, али прије свега радозналост. Дјеца уче о свим овим особинама личности, а наставак је спознаја тих истих особина кроз међуљудске односе.

Аутор текста је Саша Ержен, режију потписује Силван Омерзу, а оригиналну музику Васко Атанасовски. Сцена је за овакво тумачење сведена, минималистичка, а лутке једноставне, дрвене, традиционалне јапанске бунраку лутке. Бунраку је један од три главна облика умјетности у Јапану који и данас опстају.

Из Мостара, са којим Херцегновско позориште и ЈУК “Херцег-фест” његују вишегодишњу сарадњу стижу млади чланови глумачког ансамбла Позоришта лутака и обећавају лијеп, непретенциозан театарски доживљај.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here