Дуг Института према Југобанци АД у стечају и даље реална опасност

Потписивањем протокола о сарадњи министарстава финансија Црне Горе и Србије проблем дуга Института „Др Симо Милошевић“ према Југобанци АД у стечају, односно према Агенцији за осигурање депозита, ипак, није ријешен, јер је у надлежности Агенције за заштиту конкуренције да испита законитост таквог поступка.

Како је у емисији „У четири ока“ на програму РТХН казао извршни директор Института Зоран Ковачевић, Министарство финансија у новом мандату обратило се Агенцији да да мишљење да ли је овакав потез у складу са Законом о државној помоћи и Законом о заштитити конкуренције.

Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

– Директор Агенције за заштиту конкуренције има упитник који поставља Министарству финансија у смислу припреме одговора, односно давања мишљена на тај упит који су добили у складу са законом. Нама је Министарство финансија уочи празника прослиједило тај упитник, да попунимо наш дио, на чему тренутно радимо, али дуг Југобанке, де факто, није ријешен – истиче он.

Мјешовито власништво Института кочи рјешавање овог питања, наводи Ковачевић, али би држава, уколико би постала двотрећински власник, могла по основу рјешавања дуга према Југобанци да се додатно докапитализује.

– По том моделу држава више не би помагала, него би кроз рјешавање дуга према Југобанци повећала свој удио у капиталу. Другим ријечима, купила би акције и повећала своје учешће и вриједност имовине коју има у Институту – наводи Ковачевић.

Откупом акција држава увећава вриједност свог капитала значајно више од износа којим би платила акције, а тиме и као већински власник, била у прилици да сама доноси одлуке и располаже имовином.

Због дуга према Југобанци, почетком децембра рачун Института био је кратко у блокади, али та опасност је и даље реална.

– Постоји правни основ да затражимо одлагање блокаде на један мјесец. Ту се позивамо на социјалну и здравствену угроженост, која де факто постоји. Здравствена због рехабилитације црногорских пацијената, социјална због 550 запослених. По том снову, мислим да имамо право на још једно или два одлагања, што ћемо свакако урадити, али то није ријешење, већ одлагање проблема – казао је он.

Ковачевић очекује да ће се кроз разговор са представницима Владе, који би требало ускоро да се одржи, донијети одлуке које ће отклонити дио опасности због блокаде везане за дуг према Југобанци.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here