Дубровачки гудачки квартет и Борис Краљевић на затварању 39. Дана музике

На свечаном затварању 39. Фестивала Дани музике вечерас ће наступити Новљанин, пијаниста Борис Краљевић, умјетнички директор фестивала, и Дубровачки гудачки квартет из Хрватска. На затварању фестивала говориће секретарка Секретаријата за културу Ана Замбелић Пиштало. Почетак програма је у 21:30 у Дворани „Парк“.

Музицирање у Дубровачком гудачком квартету има дугу традицију а почеци овог ансамбла могу се одредити већ почетком 20. вијека. Квартет је  значајније наступе осим у Хрватској имао у Великој Британији, Аустрији, Италији, БиХ, Црној Гори, Њемачкој и Словенији. Концертна сезона квартета одвија се сваке сриједе у цркви Светог Спаса у Дубровнику током прољећа и ране јесени, а носилац је познатог дубровачког концертног серијала „Дубровачки салон“. Чланови  ансамбла увијек су били  водећи дубровачки музичари а сада га чине: Ђана Кахриман-прва виолина, Слободан Бегић-друга виолина, Лидија Мартиновић-виола, Ванда Ђанић-виолончело. Дубровачки гудачки квартет убраја се у ансамбле са највећим репертоаром у Хрватској.

Борис Краљевић, пијаниста је међународног угледа. Нижу Музичку школу завршио је у родном Херцег Новом (класа проф Милене Лучић), средњу у Сарајеву, а редовне и постдипломске студије на Државном конзерваторијуму “Чајковски” у Москви.  Наступао је у многим земљама Европе, Америке, Африке и Азије, изводио је реситале и клавирске концерте (уз симфонијске и камерне оркестре) свирајући често у престижним концертним дворанама у Сингапуру, Бечу,  Женеви, Москви, Каиру, Хо Ши Мин Ситију,  Монтевидеу, Прагу, Сеулу, Токију… Борис Краљевић води и мајсторске курсеве у више земаља Азије и Европе, а педагошки дјелује у Сингапуру. Краљевић је умјетнички директор Међународног фестивала ”Дани музике” и члан је жирија реномираних међународних пијанистичких такмичења.

На програму концерта је Соркочевићева Симфонија Но 7 и Брамсов  Клавирски квинтет у ф молу, Оп 34.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here