Држава мора континуирано радити како би се унаприједио положај дјеце и особа са аутизмом

Дјеца, млади и особе са аутизмом у Црној Гори суочавају са изазовима као што су недовољни ресурси и неуједначене праксе и приступи, а унапређењем људских и повећањем просторних капацитета, те увођењем савремене опреме држава може побољшати тај положај. То је саопштено након састанка потпредсједника Владе Црне Горе и министар спорта и младих Драгослава Шћекића са директорицом Удружења младих са хендикепом Црне Горе Марином Вујачић и предсједницом Фондације ,,Огњен Ракочевић” Валентином Ракочевић.

Оне су на састанку потпредсједника Шћекића упознале о циљевима, мисији и неким од активности које спроводе УМХЦГ и Фондација ,,Огњен Ракочевић“, као и о проблемима са којима се суочавају у раду и пракси.

Недостатак стручног кадра се може премостити стипендирањем у оквиру стручних програма за образовање кадра неопходног у овој области. Унапређење мултисекторског рада надлежних институција, сектора и заједница у области услуга за дјецу са сметњама у развоју треба да донесе директне користи и дјеци и њиховим породицама.

Доступни подаци за Црну Гору говоре да има око 4 000 дјеце из спектра аутизма на нивоу државе, док њих око 270 користи услуге Центра за аутизам, развојне сметње и дјечју психијатрију „Огњен Ракочевић”. Уз неопходност адекватнијих база података и регистара, наглашена је и важност ране идентификације и интервенције.

Саговорници су се сагласили да је положај младих са инвалидитетом у Црној Гори веома изазован и свакако да држава мора континуирано одлучније радити како би се, уз сталну међуресорну и међусекторску сарадњу, тај положај побољшао.

Равноправност положаја свих младих особа у свим друштвеним областима у црногорском друштву је оно за шта се залаже и Ресор за демографију и младе и Министарство спорта и младих.

Истакнуто је и да се кроз активности Савјета за права дјетета могу спроводити бројне иницијативе које ће допринијети постизању равноправности и стварања једнаких шанси. У том контексту, биће одржана и тематска сједница посвећена положају дјеце и особа с аутизмом и њихових породица.  Састанку су присуствовале и Сања Јокић, савјетница потпредсједника Владе за демографију и младе и Тијана Иванчевић, секретарка Савјета за права дјетета, наведено је у заједничком саопштењу Кабинета потпредсједника Владе за демографију и младе и предсједника Савјета за права дјетета, Драгослава Шћекића, Удружења младих са хендикепом Црне Горе и Фондације „Огњен Ракочевић“ а поводом Међународног дана особа са аутизмом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here