Држава још увијек није заштитила тврђаву Арза као културно добро

Аустроугарска тврђава Арза на полуострву Луштица и 11 хектара земљишта уз обалу, скоро двије деценије је у власништву руско-српског конзорцијума, који је 2005. најавио да ће на том простору саградити луксузни туристички комплекс уз 100 милиона еура инвестиција, пише Лела Шћепановић за портал Радија Слободна Европа.

Иако је више пута најављивала, држава није до сада заштитила тврђаву Арза из 19. вијека као културно добро, потврђено је Радију Слободна Европа (РСЕ) у Влади.

На упит РСЕ да ли Влада има механизме да раскине овај уговор, с обзиром да инвеститор није реализовао улагања, из Министарства урбанизма и државне имовине је наведено да ће покренути процедуру за заштиту државних интереса на том подручју.

– Министарство ће у најкраћем року формирати радни тим који ће извршити анализу, основ промјена на имовини и предложити даље активности са циљем заштитите имовинско правних интереса државе и овог културног добра као важног ресурса – речено је за РСЕ из министарства које предводи Јанко Одовић.

Арза је војно утврђење из 19. вијека на истоименом рту, на самом улазу у Бококоторски залив. Подигнуто је за вријеме владавине Аустроугара тим дијелом црногорске обале и са утврђењем Мамула, на острву Луштица представљало дио војних база те монархије на јадранској обали.

Да држава до сада није ништа предузела да заштити интересе у овом послу, потврдила је РСЕ Заштитница имовинско правних интереса Црне Горе Бојана Ћировић.

– Тим поводом нам Минисатрство финансија ништа није доставило – навела је Ћировић.

Ко је и како продао културно историјски споменик на рту Арза?

Историјски споменик, војно утврђење Арза и комплекс од 110 хиљада метара квадратних земљишта уз обалу продала је на међународном тендеру Војска некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора, у септембру 2005. руско-српском конзорцијуму, за четири и по милиона еура.

Конзорцијум су чиниле двије московске компаније, будванска Трејдјуник и херцегновска РЦГ Инвест.

Извор: Радио Слободна Европа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here