Драстично повећање наплате казни у Суду за прекршаје

Суд за прекршаје у Будви је у првих шест мјесеци ове године биљежи повећање наплате казни у односу на упоредни дио прошле године за око 30%. У одјељењу Суда у Херцег Новом повећан је број предмета за више од 130 одсто у односу на исти период лани.

Током протеклих 6 мјесеци ове године знатно је повећан обим посла Суда за прекршаје у Будви, а наплаћено је и више новчаних казни него за исти период прошле године, прича за РТХН предсједник Суда, Марко Ђукановић.

– Наплаћено је укупно 730 хиљада еура прекршајних казни, односно трошкова прекршајног поступка. То је повећање од неких 200 хиљада у односу на упоредни период 2021. Године или неких 30% више – информише он.

Суд за прекршаје у Будви је значајно оптерећен, јер је број првостепених прекршајних предмета увећан за више од 80 процената, а највећи обим посла је у Одјељењу суда у Херцег Новом.

– За првих шест мјесеци ове године било је 2381 предмет што је повећање за чак 1353 предмета у односу на прошлу годину, а то је повећање од преко 130%. У одјељењу у Херцег Новом повећање је много веће у односу на Суд као цјелину. Када говоримо у повећању броја новозапримлених предмета у неком омјеру од 81-82%, види се да је у овом одјељу тај раст још већи – наводи Ђукановић.

Велики проблем у раду Суда, како је казао, представља недостатак судијског кадра.

– Осим недостатка кадра, имамо и изузетно мало опредјељењих буџетских средстава. Такође, имамо и позитивне прописе који се тичу изборних кампања, односно финансирања политичких субјeката, које онемогућавају овај Суд да ионако мало опредјељених средстава троши на начин за који сматра за сходан. Имамо ту разна ограничења по питању агажовања службеног кадра, уговорног анагжмана одређених људи и слично – казао је Ђукановић.

Ђукановић је позвао странке да користе подстицајне мјере предвиђене законом, односно право на попуст од 30 одсто изречене новчане казне и да казне уплаћују у задатим роковима, како би избјегли замјену за казну затвора, те додатне трошкове поступка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here