Драган Мркајић међу лауреатима ЦОК-а

Управни одбор Црногорског олимпијског комитета на свечаној церемонији данас у Подгорици уручио је награде најуспјешнијим спортистима и екипама у 2022. години.

Титулу најуспешније мушке селекције равноправно дијеле рукометна репрезентација и стрељачка репрезентација у дисциплини трап.

Члан стрељачке мушке селекције у дициплини трап је и Новљанин Драган Мркајић који је заједно са Ивом Станишићем и Јовицом Мрарковићем на ИССФ Свјетском првенству у Осијеку освојила 9. мјесто у конкуренцији 33 државе. Репрезентативци Црне Горе били су близу распуцавања за златну медаљу на шампионату, које им је измакло за само четири хица, па су се са истим бројем поена нашли иза селекција Хрватске и Њемачке.

Рукометаши Црне Горе су на Европском првенству у Мађарској и Словачкој у јануару заузели 11. мјесто, што је најбољи пласман на великим такмичењима. То је било довољно да рукометна репрезентација дијели титулу са стрељачком репрезентацијом – дициплина трап.

На завршници Првенства Европе у Љубљани, рукометашице Црне Горе побиједиле су олимпијске шампионке, Францускиње и освојиле треће мјесто и бронзану медаљу. Због историјског успјеха репрезентације ЦГ, Управни одбор ЦОК-а одабрао их је као најбоље у конкуренцији женских селекција.

Атлетичарка Марија Вуковић другу годину заредом добила је признање за најуспјешнију спортисткињу Црне Горе. Вуковић је у одлазећој години у скоку увис освојила сребрну медаљу на Европском првенству у Минхену, највећу у историји  атлетике Црне Горе. Заузела је четврто мјесто на Свјетском дворанском првенству у Београду у марту и златну медаљу на Медитеранским играма у Орану. Осим ових успјеха Вуковић је дебитовала и на митинзима Дијамантске лиге и заслужено постала прва која је двије године заредом добила ово признање, те се са двије титуле придружила ватерполисти Александру Ивовићу и рукометашици Катарини Булатовић.

Најуспјешнији млади спортисти су боћар Грација Стјепчевић и боксер Мирко Шарчевић.

Стјепчевић је крајем октобра освојио злато на Свјетском првенству за омладинце у боћању у Француској, у дисциплини брзинско избијање, а седам дана касније  Тивћанин је освојио треће мјесто на сениорском шампионату свијета у Турској.

Најуспјешније младе спортисткиње Црне Горе у 2022. години су боксерка Бојана Гојковић и теквондо репрезентативка Анђела Беришај.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here