Др Вујовић: Од новог министра здравља очекујемо конструктивне потезе за Болницу Мељине

Болница Мељине

Општина Херцег Нови, грађани, политички представници у републичком парламенту уложили су у протеклом периоду велике напоре за спас и опстанак Болнице Мељине, која је напокон у марту ушла у систем јавног здравста Црне Горе. Међутим, ту проблеми ове здравстене установе нису престали. Од тада се расипа кадар, запослени су суочени недостатком опреме, малим бројем љекара и медицинског особља, неадекватним радом болничке лабораторије и другим проблемима са којима су суочени сви и радници и грађани који немају одговарајућу здравствену заштиту.

Др Тамара Вујовић, одборница у локалном парламенту и  у претходном сазиву посланица Скупштине Црне Горе, гостујући у емисији Новско јутро, коментарисала је стање у Болници Мељине и подсјетила на генезу проблема:

– Ми као посланици, имали смо вишеструка контролна и консултативна саслушања поводом ситуације у Болници Мељине. Имали смо,такође, једну комисију за контролу приватизације гдје смо говорили о Болници Мељине. Причали смо о проблемима Института и Болнице на разним форумима. Уложили су се велики напори да се постигне тај циљ и кроз засиједање локалног парламента и увијек је био циљ да се Болница стави у систем јавног здравства, подсјећа др Вујовић.

Др Тамара Вујовић

Настојало се да се уласком у систем јавног здравства обезбиједи бољи статус запосленима и ријеше основни проблеми који су оптерећивали функционисање  ове болничке установе:

– Првенствено смо мислили да ће запослени имати плате које су примјерене у јавном здравству, које су значајно порасле и да ће их то оставити да раде у Болници Мељине. Мислили смо око тога, ако сте под државном заштитом, да ће бити и процедуре државне, да неће бити импровизација и да ће бити подигнут квалитет и стандард услуга, наводи др Вујовић.

Умјесто да сви одахну након преласка Болнице Мељине под окриље државног система здравста, проблеми нису ријешавани како се очекивало:

– Међутим, онда смо видјели да нема велике сарадње, односно, да ова варијанта са координацијом са КБЦ Котор, да не доноси одређене резултате, да се нема слуха, за оно што су потраживања Болнице Мељине, било да се ради о сагласности запошљавања помоћног особља, као што су сервирке које су веома неопходне,  да послуже оброке. Или око давања специјализације, или запошљавања неког кадра, и ту видимо да не стижу те сагласности и да ту на нивоу комуникације и координације не иде све како треба и ту се поставља питање; Како даље?

У протесном писму љекари се жале на све недостатке у фуникционисању Болнице, а било је контрола локалне самоуправе односно посјета, у циљу изналажења рјешења:

-Заиста нема чаробног рјешења, јер та установа јесте у проблемима и што се тиче кадра и опреме. Ми то знамо.Није оно у што би требало да се у сваком тренутку поуздамо, да имамо све што нам треба.

Ја се опет надам у нову владу, и овдје сматрам да је један интеррегнум, и у томе видим још једну наду да када дођу нови људи и са новом енергијом, можда ће имати  и конструктивнији поглед на ствари, шта даље радити са Болницом Мељине. Апсолутно је неоспорно да она нама треба, да ради у пуном обиму и капацитету. Херцег Нови је град који расте, видимо да се насељава. Заиста, очекујемо од новог министра здравља једне храбре и праве потезе, оцијенила је др Вујовић.

Подсјећамо, запослени Болнице Мељине у Отвореном писму су навели, да  желе да им се каже – има ли држава Црна Гора вољу и могућности да одржи Болницу Мељине или не, како би опстала ова здравствена институција, која има дугу историју и трајање на овим просторима.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here