ДР МАРИНА ДЕЛИЋ НА ЧЕЛУ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА ЗДРАВСТВЕНОГ ТУРИЗМА

Координациони одбор здравственог туризма конституисан је у Привредној комори. За предсједницу изабрана је извршна директорица Института „др Симо Милошевић“ Марина Делић, а за њену замјеницу Сандра Бојанић из Министарства економског развоја.

Како је саопштено из Привредне коморе, сједницу је до избора предсједника Координациог одбора водила потпредсједница Привредне коморе др Нина Дракић, уз подршку секретарке Сање Марковић.

Верификовани су мандати члановима Координационог одбора – представницима  пословних субјеката из области медицине и туризма као и министарстава, институција, организација, кластера и других видова удружења.

Према ријечима Марине Делић, здравствени туризам у Црној Гори има бројне слабости без чијег отклањања компаративне предности свих институција укључених у његов развој не могу доћи до изражаја.

– Најприје се морамо посветити стандардизацији и акредитацији у овој области. Пословање у складу са стандардима је нешто што наши клијенти очекују. Имамо у нашем одбору Институт за стандардизацију који је усвојио 414 стандарда из ове области и позивам вас да им се обратите – рекла је Делић.

Она је истакла неопходност интензивне промоције значаја здравственог туризма који доприноси продужењу сезоне и остварењу значајнијих прихода у овој грани. Зато ће нови координациони одбор Привредне коморе Црне Горе организовати округле столове, радионице и низ других едукативних активности како би се додатно афирмисала ова значајна област.

– Неопходно је да користимо претприступне фондове ЕУ и привучемо средства која су у понуди за разне пројекте – нагласила је она.

Истакла је велику важност тога што је припремљен Нацрт програма развоја здравственог туризма Црне Горе са Акционим планом 2021 – 2023. године, први документ који на стратешки начин регулише ову област.

Делић позива све привреднике из бранше да учествују у јавној расправи о поменутом нацрту и допринесу његовом квалитету.

Секретарка Сања Марковић позвала је да се сугестије на Нацрт овог документа Комори доставе како би се обједињене предлагачу програма прослиједиле до 30. маја.

– Министарство је ту да изађе у сусрет захтјевима привреде у овој области и потребан нам је њен снажнији импулс како бисмо развили здравствени туризам – поручила је замјеница предсједнице Сандра Бојанић.

Др Сања Меденица из Института за јавно здравље представила је здравствени протокол – скуп превентивних мјера за смањење ризика од инфекције KОВИД-а 19 у туристичким објектима и позвала на вакцинацију, истакавши да је то најбоља мјера за сузбијање пандемије.

Наташа Жугић, Министарство здравља информисала је да ће бити организовано бесплатно ПЦР тестирање на Институту за јавно здравље и Дому здравља Котор за све туристе којима је овај тест неопходан за повратак у њихове државе и додала да ће се за веће групе у организовати узорковање у хотелима. Она је присутне упознала и са већ постојећим развојним фондовима, као што су: Економски план за Западни Балкан, ЕБРД, Коморски форум Западног Балкана, и ИПА3, а више информација о овоме могу наћи у Програму здравственог туризима.

-Сви треба да се боримо заједно како би били у могућности да добијемо средства која нуди ЕУ, а развојем бањског и медицинског туризма постаћемо конкуренција земљама региона и Европе – поручила је Жугић.

Сједници су присуствовали представници Институтa за стандардизацију, бројних удружења везаних за здравство, као и хотелијери и турстички посленици. На крају сједнице  закључено је да Црна Гора има изузетне потенцијале за здравствени туризам, а да се само заједничком сарадњом свих привредних субјеката и надлежних институција могу успјешно реализовати све будуће активности.

6 COMMENTS

  1. Blabla, kamo plata radnicima? Zašto ne vrnete eure, koje uzimate od osiromašenih radnika od 2012 godine?! Šta ste uradili u vezi besomučne pljačke radnika od strane sindikata,oko 400.000€?!

  2. Kako vas nije sramota osobu staviti na mjesto koje nije u stanju da krsteno radi ni u Institutu S.M kao direktor (iako ni to ne zaluzuje),osim sto je sposobna da ljude zavija u crno kao radnike i bivse radnike instituta koji niti primaju platu niti im se uplacuju doprinosi od kak Krivokapic postavio na to mjesto.Ko bi rekao da ce radnuci nakon par mjeseci praviti od blata bivsu direktoricu kojoj ova nije ni do koljena kao covjek.Sve za sto smo se borili i sto smo dobili !

  3. Ko je glasao za nju Smijenjeni predsjednik komore fizioterapeuta Krsto Kovacevic, eto toliko ovalidnosti.Jos nisu ni predsjednika privredne komore smijenili , a ovu postavljaju , nezna se ni ko pije ni ko placa u novoj vlasti , ludilo mozga…Dako penzionerku postave i za direktora banje,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here