Др Кадић: Болници Мељине потребна нова, независна стратегија рјешавања проблема

Иако од марта функционише у оквиру система јавног здравства, Болница Мељине оптерећена је недостатком медицинског кадра и савремене опреме, а проблем представља и то што је организована као павиљонски тип лијечилишта.

Директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић прича за ТВ Вијести да медицинског кадра нема на нивоу цијеле Црне Горе, што је била тема састанка са свим директорима јавних здравствених установа, који је одржан прошле седмице.

Др Вук Кадић, директор Фонда за здравствено осигурање

– Расписаће се конкурси и за средњи медицински кадар и за љекаре, али ми тај кадар и љекаре немамо, не можемо их измислити, за то је потребно вријеме. То је једна ствар, друга је начин организације болнице павиљнског типа који је неисплатив. Имали смо неколико десетина разговора са запосленима, предсједником Општине Херцег Нови и са директором которске болнице, који је тренутно одговоран за функционисање Болнице Мељине и сви смо сагласни да је на овакав начин организација болнице павиљонског типа потпуно неисплатива у 21. вијеку – наводи он.

Рјешење је, како додаје, изградња нове функционалне болнице у једној згради, која ће бројати између 100 и 150 кревета и задовољити потребе грађана Херцег Новог. Због оптерећења читавог комплекса судским процесима који могу трајати годинама, др Кадић сматра да би нову болницу требало градити на другој локацији. Раније је спомињана некадашња војна зграда у близини тунела у Мељинама, а Влада Црне Горе у јулу је усвојила Предлог урбанистичко-техничких услова за изградњу објекта здравства – Општа болница Мељине.

Др Кадић објашњава да је један од проблема са којима се суочавају запослени и застарјела опрема.

– Опрема тамо није занављана годинама. Стварно се дивим колегама који успијевају да одрже минимум функционисања. Када сам долазио тамо, знао сам да ће бити оваква ситуација. Они су имали ентузијазам да ће моћи то да изнесу, али вријеме је показало да је потребно много више кадра да би болница функционисала на минимуму – прича др Кадић.

Фонд за здравство ће уговорима о допунском и привременом раду покушати да ангажује кадар из других градова Црне Горе и иностранства, како би премостили проблем недостатка љекара, али то је само привремено рјешење, за коначно неопходна је потпуно нова, независна стратегија, закључује др Кадић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here