ДР ГАЛИЋ: УКИДАЈУ СЕ ПОТВРДЕ ЗА ТРЖНЕ ЦЕНТРЕ

Број новообољелих од новог корона вируса у посљедње двије седмице (од 23. септембра до 6. октобра) опао је 40 одсто у односу на двије седмице прије тог периода (од 9. септембра до 22. септембра), казао је на конференцији за новинаре др Игор Галић.

Број хоспитализованих 5. октобра је око 11 одсто мањи у односу на 9. септембар.

У посљедње двије седмице укупан број преминулих је за око 18 процената мањи у односу на укупан број преминулих двије седмице раније.

Сходно свему, Влада Црне Горе је одлучила да мјере у борби против корона вируса буду прилагођене стању на терену. Стога, од суботе, 9. октобра укида се Национална дигитална КОВИД потврда као услов за улазак у тржне центре, пословне центре и пословне зграде које имају преко хиљаду метара квадратних простора.

Подсјећамо да је Влада Црне Горе раније одлучила да се Националне дигиталне КОВИД потврде, иако је било најављено као могућност, од сјутра НЕ уводе као услов приликом уласка у прехрамбене продавнице које имају преко хиљада метара квадратних простора.

У складу са очекивањем да се Црна Гора придружи ЕУ дигиталном КОВИД сертификату, трајање изолације се скраћује са 14 на 10 дана, односно један од елемената дигиталне КОВИД потврде је позитиван ПЦР тест који је старији од 10 и није старији од 180 дана. То је препорука Директората за дигитално здравље и то на основу европских стандарда ка којима стремимо. Остали елементи дигиталне КОВИД потврде су: Да је лице у цјелости вакцинисано, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације; Да особа посједује негативан ПЦР тест на КОВИД-19 који није старији од 72 сата; Да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Подсјетићу да је предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лејен током посјете Институту за јавно здравље поручила да ће Брисел позитивно одговорити на захтјев Црне Горе да постане дио ЕУ дигиталног сертификата, казао је др Галић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here