Др Елез сутра на састанку у Министарству здравља

Емисија "У четири ока" РТХН: др Оливера Елез, медицинска сестра Славица Дробњак, уредница Нина Алорић

Након писменог обраћања директору ОБ Котор др Давору Кумбуровићу и Министарству здравља, данас поподне је стигао одговор и позив за састанак упућен медицинској директорици Болнице Мељине др Оливери Елез, потврдила је гостујући у емисији РТХН „У четири ока“, уреднице Нине Алорић. Предсједница Синдиката Славица Дробњак поновила је да је расписани конкурс понижавање запослених у Болници. Радницима је продужен уговор о раду до 28. фебруара.

Циљ је јасан, Болница мора остати да ради у пуном капацитету, казала је др Елез.

– Добили смо позив да сутра у 8:30 будемо на састанку у Министарству здравља. Немам информацију ко ће присуствовати састанку али ово видим као први корак ка рјешавању најновијег проблема, надам се испочетка, казала је др Елез.

Како је казала, до тренутка када су сазнали за конкурс за радна мјеста, све је текло према тадашњем рјешењу које је Влада пронашла.

– Представници Управе за некретнине су дошли у болницу са одлуком Владе, да је преузму. Након пописа имовине, договор је био да Управа преда болницу на управљање Министарству здравља. И све је то урађено, али је у даљем току, по мени, направљен превид по којој није само проблем систематизација и број запослених већ и начин како ће да функционише болница. По томе она би била организована као стационар, казала је др Елез.

У сваком рјешењу помињана је реченица „да болница ради у пуном капацитету“ и то је оно што ће тражити на састанку у Министарству.

медицинска директорица Болнице Мељине др Оливера Елез

– Идемо са јасним циљем да не можемо испод нивоа који имамо. То онда није одржавање болнице већ трансформација у нижи ниво здравствене заштите. Сва одјељења морају да постоје јер је ово општа болница. Немогуће је да гасите одјељења па их опет покрећете. Можемо разговарати о запосленима, здравствених радника нема вишка, можемо да говоримо о рационализацији немедицинског особља, да им уз помоћ локалне самоуправе или државе будемо подршка, да им се да времена да нађу запослење, али не никако да их преко ноћи оставимо без запослења. Само у пуном капацитету, болница може заиста бити у интересу здравствене заштите грађана и гостију. Не видим логику да се одјељења сада затварају а опет отворе за три мјесеца, казала је др Елез.

Конкурс за радна мјеста дијела запослених је понижавање радника, казала је предсједница Синдиката Славица Дробњак.

предсједница Синдиката Славица Дробњак

– На конкурс је могао да конкурише свако, дакле радно мјесто за које се борите годинама, могао је да добије неко други и то није смјело тако да се деси. Друга ствар, ми смо били болница при ВМА али никада нисмо избрисали име Болница Мељине. Она није само установа, она је бренд и то мора бити сачувано. Сада смо истурено одјељење ОБ Котор, казала је Дробњак, медицинска сестра на Хируршком одјељењу.

Уговор о раду запосленима продужен је до 28. фебруара, потврдиле су др Елез и Дробњак, а обје наглашавају да се надају да ће током тог периода заиста бити нађено рјешење и да нико од запослених неће напустити установу јер је тешко опет наћи и медицинско и немедицинско особље.

– Очекујем да погледају систематизацију, да се упознају са њом и очекујем да се Министарство здравља позабави медицинским радницима. Они ће отићи у другу државу гдје су им бољи услови за рад и гдје их држава више поштује, казала је Дробњак.

Емисија „У четири ока“ РТХН: др Оливера Елез, медицинска сестра Славица Дробњак, уредница Нина Алорић

Никада није било разговора на тему отпремнина или броја запослених, истакла је др Елез.

– Одржали смо састанак са запосленима, кажу да разумију и да није проблем ако су технолошки вишак, али не на овај начин, казала је др Елез.

Не смијемо дозволити да радници буду „избрисани гумицом“ као што имамо примјере у окружењу, казала је Дробњак.

– Само у нашем граду, имамо примјер запослених Вектра Боке, нису остварили своја права, чекају, избрисани су гумицом. Имамо таквих примјера у Црној Гори гдје по 20 година покушавају да остваре своја права. То не смијемо дозволити. Цијели живот раде, корисни су друштву и не могу остварити своја права. Дуго сам у синдикализму, само треба пратити законе, све је у њима записано, али у пракси није тако, истакла је Дробњак.

Погледајте комплетну емисију „У четири ока“ РТХН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here