ДР БОЖОВИЋ И ДР ТОМОВИЋ: ВАКЦИНЕ АСТРА ЗЕНЕКА БЕЗБЈЕДНЕ

Љекари Клиничког центра Црне Горе др Марија Божовић, специјалиста епидемиологије и др Филип Томовић поручили су грађанима Црне Горе да су вакцине британско-шведске компаније Астра Зенека безбједне.

Вакцина је добила условну дозволу за стављање у промет или употребу у хитним случајевима у више од 70 земаља на шест континената, док се путем KОВАКС механизма тај број увећава до чак 142 државе.

Према ријечима др Божовић, Европска агенција за љекове и медицинска средства као и Регулаторна агенција за љекове и медицинска средства Уједињеног Краљевства потврдиле су да предности ове вакцине и даље знатно надмашују ризике.

– Након ригорозног научног прегледа регулаторне агенције су закључиле да нема доказа да се крвни угрушци у венама јављају више него што би се очекивало у одсуству вакцинације. Испитивања су и даље у току, али за сада узрочно-посљедична веза са вакцином није утврђена. Познато је да се тромбоемболијски догађаји често јављају. Венска тромбемболија је трећа најчешћа кардиоваскуларна болест на глобалном нивоу – објашњава она.

Божовић наводи да је у опсежним кампањама вакцинације рутински да државе сигнализирају потенцијалне нежељене догађаје након имунизације.

– То не значи нужно да су догађаји повезани са самом вакцинацијом, али је добра пракса истражити их. То такође показује да систем надзора функционише и да су успостављене ефикасне контроле. Свјетска здравствена организација такође сматра да су користи вакцине Астра Зенека веће од ризика и препоручује да се вакцинација настави – наводи др Божовић.

Она је објаснила да су вакцину против КОВИД-19 Астра Зенека заједнички изумили Универзитет у Оxфорду и његова компанија која се издвојила, “Ваццитецх”. Вакцина користи вирусни вектор  заснован на ослабљеној верзији вируса прехладе (аденовирус) који узрокује инфекције шимпанзи и у себи садржи генетски материјал протеина спајк вируса САРС-ЦоВ-2.

– Након вакцинације, наше тијело добија сигнал и производи површински спајк протеин, који припрема имунолошки систем да у каснијем контакту са вирусом САРС-КоВ-2 реагује на прави начин. Сигурност вакцине је највећи приоритет, из тог разлога се прате све препоруке како Европских тако и регулаторних агенција широм свијета, а у овом случају оне јасно потврђују да се вакцинација настави јер је вакцина безбедна и ефикасна – закључује др Божовић.

Др Филип Томовића из КЦЦГ препоручује вакцинацију као најбрже и најдјелотворније средство у борби против пандемије, имајући у виду опасност коју по здравље носи инфекција вирусом КОВИД-19.

– Одлучио сам се за вакцину компаније Астра Зенека, пошто као љекар у потпуности вјерујем у њено заштитно дејство, јер је то вакцина која трпи константну медијску пажњу и критике, а упркос томе добија позитивно мишљење регулаторних органа, односно Свјетске здравствене организације и Европске агенције за љекове, који савјетују њену примјену – казао је он.

Државни секретар Министарства здравља Борко Бајић саопштио је крајем јануара да је Црној Гори одобрено 84.000 вакцина Астра Зенека преко механизма КОВАКС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here