ДПС: Локална власт исказује самовољу и игнорише сазивање тематских сједница

Клуб  одборника коалиције “Европски тим за Херцег Нови” затражио је од локалног парламента да у дневни ред Скупштине уврсти информацију о функционисању колектора и постројења за прераду отпадних вода, што су одборници гласањем одбили. Револтирани одлуком предсједника СО Ивана Отовића да им, након гласања о предлогу, не дозволи паузу за конференцију за новинаре, напустили су салу.

Тим поводом одборници ове коалиције сазвали су конференцију за новинаре како би образложили овакав потез. Одборник Владимир Косић казао је да није само одбијање предлога једне тачке дневног реда разлог напуштања локалне Скупштине, већ игнорисање сазивања тематских сједница везаних за проблеме Института или сутуације у ЈП “Наша радост”.

– Локална власт бјежи од свих проблема, не желе да расправљају на било коју од ових тема, већ их избјегавају. Нажалост, ми немамо довољан број одборника, да самостално закажемо ванредну сједницу Скупштине општине. Такође, забрињавајуће је да иницијатива НВО Еко Бока, слична нашој, стоји у ладици Скупштине већ мјесец. Њихов захтјев за проширење дневног реда није споменут ни једном на коелгијумима председника Скупштине – наводи Косић.

Он је на конференцији за новинаре саопштио да је постројење за прераду отпадних вода оптерећено низом проблема, од хаварисаних испуста у мору, преко испуцалих зидова на танковима, до испуцалих цијеви и разблаживања муља у танковима.

Косић је подсјетио да је делегација локалне управе 2020. године боравила у Мађарској гдје су добили понуду вриједну 1,2 милиона еура за поправке постројења, како би оно прошло технички пријем, као и понуду за прераду муља у еколошко ђубриво, али да од тога није било ништа.

– Данашња сједница је у једној тачки предвиђала разговор о колектору, али чини се да је то чиста политичка игра и нефункционисање локалних коалиционих пријатеља, па је потребно одговорност пребацити са једног на друго предузеће, како би они између себе што боље заташкали лоше односе – сматра Косић.

Одборник Предраг Дабовић казао је да су још у априлу тражили да  се у локалном парламенту  расправља о примарној здравственој заштити, свјесни проблема у херцегновском Дому здравља.  Подсјетио је да је прошле године сасвим заслужно највеће признање града додијељено патронажној служби  те установе, а након 20 дана смијењен је менаџмент Дома здравља.

– Ми смо дозволили да менаџмент који је завриједио највећу награду Херцег Новог одмах  након тога буде смјењен. О чему се ту ради сви ми се нисмо интересовали, одговор надлежних у локалној самоуправи је био да су изненађени и да ће тражити додатна објашњења , међутим до дан данас немамо никаквих информација, казао је Дабовић.

Одборник  Боривоје Вуковић  казао је да је предсједник СО показао једну одређену врсту самовоље.

-Није нам дозвољено да одржимо паузу како би се договорили и консултовали о даљем раду на сједници. То није испоштовано и наша реакција није непромишљена, није ово први пут да се дешава, само је кап прелила чашу. Вјероватно је г-дину Отовићу одговарало да се наша ријеч не чује на сједници Скупштине али ипак неке ствари морају да се чују, казао је Вуковић.

Он се осврнуо на дискусију о ребалансу буџета за који је рекао да јесте рекордан али и да су се плате у Општини повећале за 1, 1 милион еура, а то је, како је рекао,  у преводу неких 150 нових запослених.

-Још увијек немамо скенер за болницу Мељине  за који смо се борили. Ових путем их позивам да се у новом буџету нађе 250 000 еура и да се здравље грађана ХН стави на прво мјесто, казао је Вуковић.

Објаснио је да се на иницијативу њиховог Клуба одборника послије двије године борбе, на дневном реду нашла  вертикална  комуникација   између шеталишта и града и да је коалција ДПС – СД једногласно била за то рјешење.

Говорећи о постројењу у Мељинама Вуковић је истакао да је иницијатива Европског тима за ХН да се сва одговорна лица доведу на сједницу Скупштине и објасне шта се тренутно дешава јер је постројење три мјесеца у фокусу због смрада који се шири градом.

– Имамо информацију да је још 2020.  понуђено рјешење за колектор у износу од 1, 2 милиона еура из фонда Мађарске за јужну регију по ниској каматној стопи.  Ко је био испред општине, зашто то није реализовано, зашто се то одборницима и грађанима не изнесе. Дајте да отворимо карте дајте да рјешавамо тај проблем. Ми се хвалимо највећим буџетом а имамо еколошку катастрофу,  поручио је Вуковић и истакао да имају информације да то што је пропуштено 2020. сада кошта пет милиона еура.

-Желимо да нам одговорни објасне зашто служе цијеви великог промјера које су изнад танка, је ли истина да се кроз њу сипа вода, разблажује муљ и пушта у море. По неким прорачунима је преко 400 000 кубика отпадних вода без прераде пуштено у море.  Ви нама не дате да то кажемо на сједници Скупштине, рекао је Вуковић.

На питање новинара како коментаришту то што је у Скупштини речено да је постројење отворено за вријеме њихове власти, а да није било довршено, Косић је казао да ако се упореди датум пројектовања и почетка радова схватиће свако да то нема везе са ДПС, нарочито у Херцег Новом.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here