Достојанствен живот за свако ромско дијете

Roma Day, Konik, March 2022, Challenges for young, Photo credit: Dusko Miljanic

Дискриминација, стигматизација, сиромаштво и недостатак личних докумената највећи су проблеми младих Рома у Црној Гори, показује видео-анкета коју су УНИЦЕФ-ови млади репортери спровели са својим вршњацима из ромске популације поводом Међународног дана Рома (8. април).

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер подсјећа да, према МИКС истраживању (Истраживање вишеструких показатеља у Црној Гори, 2018), само 16% ромске дјеце похађа предшколске установе, 77% заврши основну и 7% средњу школу, док је 29% Рома узраста 20–24 године ступило у брак прије 15. године.

– На Међународни дан Рома, УНИЦЕФ позива на спровођење политика које могу прекинути међугенерацијски циклус сиромаштва.  У практичном смислу, то подразумијева пружање квалитетног образовања сваком ромском и египћанском дјетету од раних година, обезбјеђивање приступа адекватној исхрани и пристојном смјештају. Такође, позивамо на подизање минималне старосне границе за ступање у брак на 18 година, без изузетка, као и на рад с родитељима ромске и египћанске популације како би помогли својој дјеци да заврше средњу школу и прије брака нађу посао, што је предуслов да касније та дјеца својој дјеци понуде бољи квалитет живота – рекао је Сантандер.

Према одговорима учесника анкете, свако ромско дијете претрпјело је неки облик дискриминације, наведено је у саопштењу УНИЦЕФ-а.

Деветнаестогодишња Ајша Краснићи позива институције да што прије ријеше питања која се односе на правни статус ромске и египћанске популације.

– Документација је наш највећи изазов. То није проблем једне особе, већ цијеле наше заједнице – каже Ајша.

Ајша Краснићи

Њена сестра, седамнаестогодишња Елмедина Краснићи, као највећи проблем истиче незапосленост.

– Ускоро завршавам средњу школу и вољела бих да нађем посао – каже она.

Млади Роми истичу да се свакодневно суочавају са стигмом. Петнаестогодишњи Адмир Османи говори о проблемима у школи.

Адмир Османи

– Пријатељи су нас понекад називали Циганима и свађали смо се. Овакав однос према Ромима и Египћанима може се ријешити кроз вршњачке разговоре – сматра он.

Његов брат Армин Османи доживио је погрдне ријечи школских другова, исмијавање због боје коже и гардеробе коју носи.

– Кажу ми – ево га овај Циганин, нема за ужину, види какве су му патике… – открива Армин.

Млади репортер УНИЦЕФ-а Елмедин Шпатолај био је тужан кад је чуо с каквом се дискриминацијом и сиромаштвом суочавају његови вршњаци, Роми и Египћани које је интервјуисао.

УНИЦЕФ-ови репортери припремају снимање

– Није праведно да једно дијете има много више него што му је потребно, а да друго нема ни основне ствари. Морамо то промијенити у Црној Гори – каже Елмедин.

Његова колегиница, млада репортерка УНИЦЕФ-а Ана Лазовић, сматра да видео-анкета с младим Ромима и Египћанима, у чијој је продукцији учествовала, указује на потребу борбе против вршњачког насиља у Црној Гори.

– Умјесто да дијеле с другима, неки млади се ругају вршњацима којима родитељи, на примјер, не могу да обезбиједе модерну одјећу. То није проблем Рома и Египћана или других младих људи који одрастају у сиромаштву. То је проблем цијелог друштва – зашто смо окрутни према другима? Зашто, умјесто тога, не подијелити, зашто не осигурати да свако дијете има све што му треба? – истиче Ана.

УНИЦЕФ-ова студија „Вишедимензионално сиромаштво дјеце у Црној Гори“ показала је да стигма сиромаштва значајно утиче на животе дјеце и адолесцената. Изложеност дјеце психичкој агресији јер не могу да приуште друштвено прихватљиву одјећу или обућу може допринијети њиховој одлуци о напуштању школе. Према налазима ове студије, посебно су рањива ромска дјеца узраста 0–6 година, која су ускраћена и у погледу исхране и у приступу адекватном смјештају. УНИЦЕФ, заједно с другим УН агенцијама у земљи, наставља да ради с националним и међународним партнерима на подршци социјалној инклузији младих Рома и Египћана.

ФОТО: Душко Миљанић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here