Доклестић: Спасићев и Машерин подвиг надмашио чин окупације и ратног разарања

Поводом 83 године од херојског подвига морнаричких поручника Милана Спасића и Сергеја Машере, представници ОБНОР-а 1941-1945  Херцег Нови, положили су цвијеће на гроб Милана Спасића на Савини.

Догађај 17. априла 1941. понио је страшну симболику, која је надмашила и сами чин окупације и чињенице рата и разарања, казала је Оливера Доклестић у име ОБНОР-а 1941-1945.

-Заједно, чином жртвовања, нестала су управо три знамена Југославије, три национална симбола: официр, поручник Милан Спасић, Србин, официр Сергеј Машера, Словенац, брод разарач „Загреб“ симбол хрватског имена. Тада је с њима у ватру, прах и пепео, нестала једна стара Југславија, као да је стављена тачка, не само на једно вријеме, него на вишевјековну идеју, план заједништва  свих јужних Словена, да се скупе у једну државу, план који је напокон озваничен 1918. након Првог свјетског рата, а који се просуо попут воде из разбијеног крчага, тог априла 1941. године, казала је Доклестић.

Милан Спасић и Сергеј Машера на броду „Загреб“, како је рекла Доклестић, носили су часну љубав према својој земљи, цјеловитој, у којој је било милион нијанси, у спектру боја и која је одисала заједништвом и с пуно љубави, упркос разликама.

-И та њихова љубав и све што су осјећали добро и позитИвно за своју земљу, страна разума је разувјеравала по страшним чињеницама којима се нису могли отргнути, казала је Доклестић.

Она је подсјетила да тијело Сергеја Машере никада није нађено, а да су Спасићево нашли рибари. Почаст поручнику одала је и италијанска војска која је послала вод војника на сахрану. Британци су 1942. поставили спомен плочу на касарни на Малти, а Французи су 1968. по њиховом херосјком дјелу снимили филм „Пламен над Јадраном“  по тексту Меше Селимовића. Избјегличка краљевска влада им је 1942. године у Лондону додијелила ордене Карађорђеве звијезде а указом предсједника Тита, 1973. године прогласила их је народним херојима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here