ДОКЛЕСТИЋ: РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД ПОТРЕБАН КАО ПАРТНЕР

 Општина Херцег Нови располаже довољним количинама воде, док су у зимском периоду вишкови који стижу преко Плата се испуштају из система. Љетос је било проблема у снабдијевању водом виших зона на ривијери, посебно у Каменарима и Бијелој због повећане потрошње. Уједно се приводи крају  повезивање Општине Херцег Нови на Регионални систем водоснабдијевања, одакле би се ривијери и за потребе полуострва Луштица, када буде изграђен водовод на полуострву, обезбиједило око 200 литара у секунди.  

Водовод Херцег Нови би требало да буде партнер Регионалном водоводу, а не само велики потрошач воде из система са изворишта Боље сестре поред Скадарској језера, сматра директорица ДОО Водовод и канализација Херцег Нови Оливера Доклестић:

– Нама, уопште, не треба вода из Регионалног водовода за ово херцегновско подручје од Каменара до Дебелог бријега. Нама нису проблем недовољне количине воде у систему, него у функционалном смислу – систем не ради добро. Изградњом резервоара на Каменарима, у склопу херцегновског система, уранотежићемо прву зону снабдијевања од Зеленике,односно, Змијица до Каменара, навела је Доклестић.

Она додаје да ће Регионални водовод бити потребан у неком каснијем периоду:

  – Што се тиче прикључка Регионалног водовода не можемо да одбијемо. То ће бити добро и потребно, али не сада. Биће потребно када се изгради систем снабдијевања водом на Луштици, као компензација. У овом тренутку у систему имамо од 500 до преко 550 литара воде у секунди, с тиме да вода са Опачице није потребна, након сезоне, објашњава Доклестић.  

Оливера Доклестић објашњава,  како ће из градског система, обезбиједити у континуитету воду, током љета и поред пораста броја већих потрошaча на подручју ривијере:

– Тенденција за идуће љето је да ми још смањимо губитке у нашем систему, ако успијемо макар за 10 одсто и да се обезбиједе додатне количине. Вољела бих да видим добру сарадњу од Регионалног водовода и да, напокон, они почну да са нама сарађују на другачијој основи. Требало би да нас прихвате као другу страну Регионалног водовода и да се вишкови воде из нашег система пребацују водоводном систему Тивта и даље, саопштила је на конференцији за новинаре Доклестић.

Подсјетила је да од 15. септембра до првог јуна Водовод  располаже са вишковима у систему, чак и преко 100 литара у секунди, а да при томе уопште не користе локално извориште Опачицу, која је у функцији само два или три љетна мјесеца.

Доласком воде са Плата, херцегновски систем снабдијевања водом изграђен је са циљем да то буде регионални водоводни систем, за три бокељске општине, Котор,Тиват и Херцег Нови.

– Све три општине су  у међувремену нарасле, нарочито Херцег Нови, у поређењу са 1979. годином,тако да је донесена одлука да се изгради овај систем преко Плата изгради. Радимо на смањењу губитака на мрежи. Било би добро да уђемо у причу са Регионалним водоводом и да вода из Херце Новог уђе у систем Регионалног водовода и да направимо адекватан споразум, присјећа се она.

Констатује да је челични главни цјевовод фи – 500 на ривијери  у веома лошем стању.

 – Предузели смо мјере снимања цјевовода специјалном опремом. Увели смо камеру и  установили да је цијев пропала због тога што се  није дуго користила, а  дијелом и због заслањене воде, која је ушла из тиватског водовода, односно, регионалног система,  у љето 2017. године и направила штету  са те стране.

Очекујемо разговоре око одржавања њихове инфраструктуре која је  у општини Херцег Нови. Уколико кренемо на санацију главног цјевовода, која је кичма читавог нашег система, питање је ко ће финансијски да сноси трошкове и да би требало да Регионални водовод нама помогне. Регионални водовод  јесте добро дошао, али не по условима претходног руководства овог предузећа.

Нови извршни  директор Регионалног водовода Црногорско приморје Јосип Ђурашковић, је недавно за РТ ХН казао, да послије застоја радова на траси у Тивту, напокон су послије годину, створени услови за реализацију пројекта повезивања Херцег Новог на Регионални водовод, инвестиционе вриједности око два милиона еура.  

Казао је да ће са руководством  Општине Херцег Нови  и предузећем Водовод и канализација договорити детаље у циљу склапања уговора, за наредну  сезону.

 Подсјећамо, да је за потребе прикључења општине Херцег Нови на регионални водоводни систем изграђен 3,2 км дуг цјевовод , на потезу од прекидне коморе Тиват до Опатова, након чега ће, бити омогућено да грађани Херцег Новог који живе на ривијери од Свете Неђеље до Зеленике добију 130 л/с воде за пиће из система регионалног водовода, од чега ће херцегновски дио полуострва Луштица  добијати 70 литара у секунди, чиме ће овај пројекат додатно унаприједити амбијент за реализацију туристичких пројеката и за даљи развој туристичког производа  у том дијелу општине Херцег Нови. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here