Доклестић: Ормару за струју није мјесто уз споменик

Из НВО Еколошко друштво Боке реаговали су због постављања ормара за струју на платоу код споменика Симу Матавуљу а непосредно уз јавну чесму на којој је и дјело Никше Косића, глава лава у бронзи. Саопштење преносимо интегрално:

-Мали плато са спомеником књижевнику Симу Матавуљу, (локација код Магарећих врата) чија биста је један од најбољих вајарских радова Воја Станића, којем је с великом помпом прослављен 100-ти рођендан, већ мјесецима је раскопан због радова на тзв. Потковичастој кули. Ту је и дјело трећег врсног умјетника, Никше Косића, који је урадио главу лава у бронзи, за јавну чесму, као дио композиције у камену, са малим каменим пилом. Ова локација је имала и још једну вриједност, два чемпреса, који су расли уз зид тврђаве.

Није довољно што споменик, током извођења радова, није ограђен да би био поштеђен оштећења и прљања земљом, (ограда као знак поштовања и према Матавуљу и Станићу, и одраз културног понашања) него се догодио још један естетски преседан. Наиме, уграђен је слободностојећи ормар за струју, тик уз чесму и главу лава. На Савјету МЗ Херцег Нови је дискутовано о овој локацији, хитном завршетку радова и уређењу локације. Нажалост, Општина сама доноси одлуке без консултовања са Савјетом МЗ.

Које оправдање може бити за овакво рјешење? Да ли је ормар споменик глупости 21 вијека? У том случају требало би уклонити чесму и посебно главу бронзаног лава, а и споменик Симу Матавуљу, који је непотребан. Ормар је, очигледно, сам себи довољан.

Сваки даљи коментар није потребан! Ко доноси оваква рјешења у општини? Има ли икакве одговорности? Гдје је етика и естетика понашања у простору?

Ваљда ће се неко осјетити прозван овим саопштењем, јер је комплетно највише општинско руководство посјетило локацију прије десетак дана, те кабинет предсједника општине свакако зна о чему се овдје ради. Од њега очекујемо одговор и измјештање ормара, уређење цијеле локације што прије, јер туда пролази много људи и све скупа оставља изузетно ружан утисак о граду, саопштила је предсједница НВО ЕкоБока, Оливера Доклестић.

 

3 COMMENTS

  1. Svako zlo ima i svoje dobro. Trebalo bi na ormar za struju postaviti bistu Nikole Tesle, pa bismo dobili i spomenik za trofaznu struju! Kako bi inače mljeli i kuvali kafu?
    Bruštulin? Ajde ti sa artroznim prstima melji kafu!

  2. Može li neko da zamisli ovakvu stvar u starom gradu u Dubrovniku ili Kotoru? A Herceg Novi pati od toga što još nije proglašen kulturnom prestonicom Evrope…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here