Додатних 63 милона еура пољопривредницима кроз „IPARD III“ програм

Илустрација

Европска комисија усвојила је „IPARD III“ програм Црне Горе за период 2021. – 2027. Године. Црногорским пољопривредницима у новом програмском периоду предвиђен је за 62% већи износ средстава у односу на претходни, односно додатних 63 милиона еура, саопштено је из Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Потпредсједник Владе и министар у овом ресору Владимир Јоковић и амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа објавили су усвајање „IPARD III“  програма за период 2021. – 2027. године.

Усвајању овог документа претходила је континуирана комуникација са Европском комисијом и заинтересованим странама, те је у складу са сугестијама Комисије програм и сачињен. Црна Гора тренутно користи преостала расположива средства из „IPARD II“ програма која се формално могу користити до краја 2023. године, тако да ће средства из новог бити доступна након истека овог рока.

Програм садржи осам мјера подршке, а Црна Гора је до сада акредитовала управљачку структуру, односно добила овлашћење Европске комисије да може да спроводи мјере 1, 3 и 7.

Министар поњопривреде, шумарства и водопривреде, Владимир Јоковић

– Овим програмом на располагању пољопривредним произвођачима је 63 милиона еура бесповратних европских средстава. Сматрам ово великим успјехом за цијелу Црну Гору и вјерујем да ће доступност ових средстава у значајном унаприједити сектор пољопривреде –  истакао је министар Јоковић.

Финансијски допринос Европске уније за „IPARD III“ програм повећан је у односу на претходни програмски период и износи 63 милиона евра.

Кроз програм „IPARD II“ Европска комисија финансијски је подржала више од 250 инвестиција свих врста, информише Попа.

Амбасадорка ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа

– Пољопривредна производња и агропрерада у Црној Гори треба да се прилагоде и унаприједе, како би били спремни и конкурентни за европско тржиште, када земља постане пуноправна држава чланица ЕУ. Наши програми „IPARD“  дају вам додатну шансу за повећање пољопривредне производње и смањење зависности од увоза хране – казала је она.

Инвестиције које ће бити подржане „IPARD III“  програмом односе се на набавку опреме и машина, изградњу и реконструкцију објеката. Имплементацијом овог програма пољопривредни произвођачи ће се приближити и прилагодити захтјевима домаћег и иностраног тржишта, повећати продуктивност и конкурентност, као и диверзификацију и развој економских активности и побољшање квалитета живота у руралним подручјима.

„IPARD III“ програмом предвиђено је увођење нових мјера којима ће се повећати искоришћеност додатних средстава, могу аплицирати и почетници у пољопривреди, постављени су нови лимити финансијске подршке, нови специфичних критеријуми и др.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here