Добра сарадња НВО Нова шанса и Министарства просторног планирања

Чланови Комисије за расподјелу средстава за финансирање пројеката невладиних организација у области заштите лица са инвалидитетом, Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине посјетили су НВО Нова шанса у Новом како би се увјерили у реализацију пројекта набавке лифта који ће олакшати приступ мору тешко покретљивим лицима.

Јавним конкурсом за расподјелу средстава за финансирање пројеката који доприносе заштити лица са инвалидитетом који је прошле године расписало Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине опредјељено је укупно 147, 5 хиљада еура.

За пројекат, набавку мобилног лифта за особе са инвалидитетом који реализује НВО Нова шанса у Новом, из овог ресора опредјељено је 17.500 еура, информише предсједница комисије за расподјелу средстава Јелена Раичевић.

Jелена Раичевић, предсједница комисије за расподјелу средстава

– Добили смо информацију да је набављен лифт, тако да смо у складу са редовним активностима мониторнига реализације пројеката дошли у редовну посјету. Главни циљ је данас да видимо тај панда пул лифт, који је набављен, али искористићемо ову прилику да обиђемо и спустну рампу, која је изграђена у оквиру прошлог пројекта – наводи она.

Раичевић истиче да су обавезе комисије, између осталог, и обављање мониторинга и евалуација спроведених пројеката.

– Мониторинг значи да пратимо да су средства намјенски утрошена у току периода реализације пројектата, што је овде сада осам мјесеци. Евалуација је сагледавање тих пројеката након одређеног периода – објашњава Раичевић.

Предсједница НВО Нова шанса у Новом Весна Одаловић мишљења је да је Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине једини ресор који спроводи мониторинг.

Весна Одаловић, предсједница НВО Нова шанса у Новом

– Имали смо сарадњу и са другим министарствима, али једина комисија која је дошла код нас, да преконтролише шта смо урадили са тим средствима и гдје смо их утрошили. То је врло похвално за њих, а мени посебо драго, јер волим кад се контролише у шта су утрошене паре – навела је она.

Конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката који доприносе заштити лица са инвалидитетом, међутим, неће бити ове године, јер о томе одлучује Министарство јавне управе, информише Раичевић.

– Они даље према Влади опредјељују наше пројекте. Тражили смо 2023. године 200 хиљада еура за финансирање пројеката, добили смо 147 хиљада. Сада смо тражили 300 хиљада, које нам нису одобрили, али ускоро креће секторска анализа за 2025. Годину. Активности почињу за мјесец, тако да ћемо опет аплицирати за средства у капиталном буџету – поручила је она.

Локација лифта који је НВО Нова шанса у Новом обезбједила још увијек није позната, јер се морају изјаснити Морско добро и локална самоуправа, а Одаловић је напоменула да, иако је завршена ревизија пројекта нове рампе за ОСИ у Мељинама, Морско добро још увијек није кренуло у реализацију.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here