ДОБРА ПОПУЊЕНОСТ СМЈЕШТАЈНИХ КАПАЦИТЕТА У ПОСТСЕЗОНИ

У Црној Гори тренутно борави 70 хиљада туриста што је 64 одсто у односу на 2019. годину, саопштила је ПР Националне туристичке организације (НТО) Нина Вукчевић.

Према њеним ријечима, највећи број туриста борави на Будванској ривијери, око 26 хиљада гостију, што је на нивоу од 64 одсто у односу на 2019. годину.

– Након Будве, најпосјећеније општине су Улцињ и Херцег Нови, а на барској ривијери биљежи се чак и повећање туристичког промета од девет одсто у односу на 2019. годину – казала је Вукчевић.

Тренд солидне посјете, како је навела, биљежи се у централним и сјеверним општинама.

– Кда је ријеч о структури туриста тренутно нам највише гостију долази из Украјине, Казахстана, земаља региона, Русије,  Израела, Пољске, Француске, Италије и Мађарске – додала је Вукчевић.

Она је рекла да је у приватном смјештају попуњеност у овом тренутку око 62%, док је попуњеност у хотелима на нивоу од 72% у односу на 2019. годину.

Вукчевић је рекла да подаци других релевантних институција за праћење туристичког промета, попут Националних паркова, Аеродрома Црне Горе, граничних прелаза показују успјешну туристичку годину.

– Према информацијама Аеродрома, степен попуњености авиона који лете са наших стратешки важних емитивних тржишта је на изузетно добром нивоу – рекла је Вукчевић.

Од почетка године, закључно са 8. септембром у зависности од авио компаније, из Украјине попуњеност авиона и преко 90 одсто, из Нјемачке до 86 одсто,  Француске 85 одсто, Казахстана 78 одсто, Пољске и Турске одсто, земаља региона 76 одсто, Аустрије и Велике Британије до 72 одсто, навела је она.

Вукчевић је поручила да у у континуитету прате ток ове туристичке године, оцјењујући њену успјешност и на основу остварених прихода.

– Закључно са 8. септембром, намјенски приходи, који укључују приходе од боравишне таксе, чланског доприноса и туристичке таксе, у дијелу који припада НТО, су на нивоу од око 86 одсто у односу на 2019.годину – казала је Вукчевић.

Она је додала да према информацијама које добијају од туристичке привреде, упити и актуелне резервације показују да је на стратешким тржиштима присутно одређено интересовање туриста.

– Међутим, имајући у виду да се, сходно епидемиолошкој ситуацији, како у нашој, тако и у другим државама, из дана у дан доносе нове одлуке које директно утичу на туристичка кретања, у овом тренутку није могуће предвидјети у којој мјери ће се актуелне резервације за постсезону реализовати – закључила је Вукчевић. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here