Дневно око 50 новоинфицираних у Херцег Новом

У херцегновском Дому здравља биљеже пораст броја новозаражених вирусом Ковид 19, и дневно око 50 тестираних добије позитиван резултат.

Актуелни пораст броја новообољелих у Херцег Новом, руководство Дома здравља пореди са два шпица која су биљежили у претходним таласима пандмије. Како је за РТХН оцијенила епидемиолошкиња др Слађана Зградић, пад броја новообољелих очекује се крајем туристичке сезоне.

-Не могу рећи да је епидемиолошка ситуација у граду повољна. Тренутно се налазимо у једном шпицу када је ријеч о ковиду. Имамо повећан број позитивних случајева на дневном нивоу као што видите свакодневно и у штампи. Имамо отприлике пријављено око 50 позитивних људи дневно, када саберемо све што нам дође и из приватних лабораторија, из других здравствених установа и код нас овдје што тестирамо, а често тај број буде и већи.

Др Зградић наводи да је незахвално говорити о процентима новопозитивних у односу на број тестираних.

-Углавном се тестирају људи који имају симптоме, тако да највећи број оних који се тестирају и буду позитивни. Оне који дођу негативни, а и даље имају симптоме, шаљемо на PCR дијагностику која је свакако прецизнија, и од тога опет дође у највећем проценту позитиван налаз.

Пацијенти углавном долазе са блажом клиничком сликом, али има и случајева који захтјевају хоспитализацију.

-Углавном то буде нека температура од два до три дана, уз рјешавање те клиничке слике кроз тих неколико дана. Међутим, имамо појединачно и компликовање клиничке слике па долази и до хоспитализације. Углавном се ради о старијим пацијентима, онима који имају неке хроничне болести, али за сада и даље није нешто алармантно, поручила је др Зградић.

Ковид амбуланта прима пацијенте сваког радног дана од 8:00 до 1:00 и од 17:00 до 20:00 часова, а током викенда од 8:00 до 12:00 сати, а у Дому здравља још не разматрају отварање ковид амбуланти у другим дјеловима града.
У Херцег Новом је тренутно више од 300 обољелих, док их је на нивоу Црне Горе преко пет и по хиљада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here