ДНЕВНИ ЦЕНТАР ОБЕЗБИЈЕДИО КОМБИ ВОЗИЛО

Кроз европски пројекат „Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци и младима са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке савјетовања за дјецу родитеља и запослених“ Дневни центар у Суторини добио је комби возило.

Возило које је финансирано из пројеката Европске уније и ЦГ за запошљавање, образовање и социјалну заштиту, по ријечима директорице Драгице Косић, набавили су од фирме из Никшића, која је доставила исправну понуду на тендеру:

Два пута смо имали тендер за комби возило. Први нам није успио јер су нам двије понуде биле непотпуне. Ова је сада била у реду и била је само једна понуда. Фирма Агаз односно Монтелада из Никшића је доставила исправну понуду и испоручили су нам комби возило. Они кажу минибус, тако ћемо га и регистровати јер има 17 сједишта. У току је процес регистрације јер ми морамо испоштовати свако правило Европске уније, онако како они то на пројекту траже, казала је Косић.

Набавком возила олакшан је превоз дјеце, подсјетила је Косић:

-Имамо и дјецу који су школског узраста и младе који су на цјелодневном боравку. Сада ћемо у једном кругу моћи да их вратимо кући. Обогатили смо наш возни парк, добили смо и нову зграду тако да је то заиста добра ствар, казала је Косић.

Велико задовољство и радост , како је истакла Косић, је да су све ставке које су у овом пројекту предвиђене успјешно реализоване.
-У мају и јуну смо одрадили едукацију за запослене. Кроз овај пројекат увели смо и нову услугу савјетовања, која је почела са радом половином јула. Имамо и спољни тим стручњака кога чине: психијатар, психолог и дефектолог и свако од њих долази једном седмично. Психијатар ради и са дјецом и са родитељима, а колегинице дефектолог и психолог са корисницима.


Дневни центар има нови комби захваљујући пројекту насталом у сарадњи са Канцеларијом за међународну сарадњу, на чијем је челу тада био садашњи предсједник Скупштине општине Иван Отовић. Он је за РТХН истакао да је писање пројекта трајало скоро годину и по јер је укључивало пројекцију буџета, као и да је конкуренција била изузетно јака.

Наспрам нас су била многа министарства и дневни центри који имају људе за писање пројеката. Читав период, прихватање пројектне апликације и одобравања средстава трајали су прилично дуго, јер су то процедуре које захтјева ЕУ, али ово је велики успјех, не само за Дневни центар и њихову директорицу, него и за Општину Херцег Нови. Показали смо да локалне установе могу да аплицирају, наравно уз подршку Општине, те да могу да се добију средства, која нису мала – истиче он.

Како је казао, вриједност пројекта је око 80 хиљада еура, а значајан дио средстава је уложен за куповину комбија, који ће умногоме, уз нове просторије, унаприједити рад Дневног центра.

При аплицирању за фондове ЕУ важне су референце, које Дневни центар има, јер је и раније добијао пројекте ресорног Министарства, објашњава Отовић.

Један овако значајан ЕУ пројекат повећаће њихове шансе да добију неке даље донације, али је неопходно и да сарађујемо ми из Општине, запослени у Дневном центру, као и све остале јавне установе које имају жељу и интересовање да учествују у пројектним позивима – наводи он.

Отовић је појаснио да је неопходно активно учешће представника јавних предузећа у креирању пројектне апликације, односно стручних лица, која дуже времена раде на одређеним пословима у оквиру којих се креира пројекат. Возило кошта 23. 500 без ПДВ.

2 COMMENTS

  1. Takodje jedan od najvecih problema roditelja je kako obezbjediti kvalitetan prevoz svoga malisana do relevantnih institucija,sopstvenim vozilom,koje cesto mora da zadovoljava dodatne stanandarde,i nije oslonjeno ni na kakav finansijski projekat.
    Za dijete sa neuroloskim komplikacijama saobracaj u nasem gradu je nepremostiva prepreka,jer permanentno iz dana u dan, kod intezivne rehabilitacije dijete moze da prelazi i do dvadeset kilometara do institucija.
    Ako se uzme u obzir otezan pristup vozilu od stambene jedinice na visem spratu zgrade, zbog arhitektonskih prepreka,sve izgleda prakticno nemoguce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here