Ђукановић: Проблем радних мјеста у Болници Мељине однос медицинског и немедицинског кадра

Фото: болница Мељине

Министарство здравља у сарадњи са Управом за некретнине преузело је све објекте Болнице Мељине, али због малог броја љекара, а већег немедицинског кадра, један дио радника није обухваћен конкурсом, казао је за ТВ  Вијести директор Директората за пројекте у Министарству здравља Лука Ђукановић.

Како наводи, у болници Мељине радило је око 150 запослених, а свега 11 љекара, па је однос медицинског и немедицинског кадра неадекватан.

– Расписали смо конкурс за медицински кадар, што је неопходно да би болница функционисала. Уколико се покаже потреба, расписаћемо и други талас конкурса, што не значи да нећемо ангажовати додатни број особља, да нећемо ангаживати љекаре из осталих општина у Црној Гори. Али треба у овом моменту обезбједити за 85 запослених стални радни однос па да у наредном периоду идентификујемо шта је то што је неопходно – објашњава он.

Због недостатка педијатра, та врста услуге није доступна, па конкурсом нису обухваћена радна мјеста за медицинске сестре са педијатрије.

Лука Ђукановић, директор Директората за пројекте у Министарству здравља

– Свакако ћемо тог доктора ангажовати из неке друге јединице, да ли је то Општа болница Котор или друга болница у Црној Гори, и расписати конкурс убрзо и за те позиције. Значи, ово је само први корак и мислим да је непотребна негативна кампања, јер рјешавамо проблем и уводимо их у јавни здравствени систем, као што смо и обећали – истиче Ђукановић.

Конкурс је, како појашњава, морао бити расписан, према закону о раду, јер је болница прешла у окриље нове здравствене установе.

– Конкурс смо расписали на три дана како би људе што брже увели у јавни здравствени систем, да би им што брже омогућили да примају регуларне и редовне плате на нивоу осталих здравствених радника и то некоме није одговарало. Разумијем тај сегмент, али људи морају да схвате да је то била најбоља намјера да у најраћем року буду примљени у јавни здравствени систем, добију уговоре о раду и да раде у оквиру болнице – навео је Ђукановић.

Обећава да ће грађани Херцег Новог имати адекватну здравствену заштиту на истој локацији, у истим просторијама, а водиће се и разговори са локалном управом о локацији за изградњу нове болнице.

Проблем представаљу судски спорови, због чега ће се вјероватно кренути у пројекат изградње нове болнице у Херцег Новом. Постоји око 400 хиљада еура за израду пројектне документације, као и локација, али то је процес који ће трајати пар година.

Читав процес увођења Болнице Мељине у систем јавног здравља коштаће државни буџет више милиона еура, али здравље грађана, како је истакао Ђукановић, приоритет је Владе и Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here