Дјела Илије и Босиљке Пушић – стаза љубави и заједничког живота

Књижевно вече „Живот није оно што си проживио, већ оно чега се сјећаш“, посвећено сјећањима Илије и Босиљке Пушић, записаним у књигама „Виолински кључ“ и „Излазак из чауре“, одржано је синоћ у фоајеу Дворане парк.

Уредница књижевних програма ЈУК Херцег Фест Дијана Кривокапић подсјетила је да књига кратких прича „Виолински кључ“ не би постојала да Босиљка није приморала Илију да запише оно чиме је годинама забављао пријатеље.

– Двије књиге Босиљке Пушић „Како преживјети брак“ и „Излазак из чауре“, књиге су у којима је главна личност Илија Пушић, наводи Кривокапић.

Књижевница Босиљка Пушић је објашњавајући како је настала књига „Виолински кључ“ казала да је Илија волио да забавља друштво, причајући чак и о догађајима који нису лијепи, него стравични и то је трајало годинама.

– Онда сам у једној серији видјела једну епизоду која је била Илијина прича и уплашила сам се да људи који су долазили то не узму и пласирају приче као своје. Молила сам га да их записује, да не пропадну, није хтио. Али, нисам одустајала и почела сам да га уцјењујем – нема ручка без написане приче. Мало по мало написао је 40-так кратких прича. Позвала сам издавача из Београда, који је допутовао да узме рукопис, али Илија је тада одбио сваку могућност да књига буде објављена, уз одобрење да се може штампати након његове смрти, казала је Пушић.

Након кратког видео записа о Илијином животу, кроз „Излазак из чауре“ Босиљка се вратила у прошлост, животу у Студентском граду, познанству са Илијом, љубави, вјенчању и повратку у Кумбор, родном мјесту Илије Пушића.

-Сада кад њега више нама, ја на све то гледам као да је нека виша космичка сила рекла – Босиљка, идеш овом стазом, упознаћеш Илију, он ће те одвести у Кумбор, живјећеш један динамичан живот, пун економских недаћа и другачији, али ћеш имати о чему да пишеш, истакла је Пушић.

Новинарка Витка Вујновић казала је да јој је овај догађај, као и Босиљки веома важан јер је сплео све што можемо именовати једном ријечју – љубав.

У програму је учествовала и новинарка Данијела Ђоновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here