Директори локалних јавних сервиса траже равноправан положај са комерцијалним емитерима

Директори седам локалних јавних емитера Радио-телевизија Никшић, Херцег Нови, Подгорица, Рожаје, Цетиње, Будва и Пљевља обратили су се премијеру Здравку Кривокапићу поводом одлуке Владе да са 200 хиљада еура помогне три комерцијална емитера ТВ Вијести, Нова М и Прву.

Они ће сутра у 14 сати имати састанак са министарком јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамаром Срзентић.

– Дајући пуну подршку да се помогне нашим колегама, истовремено изражавамо протест што су по први пут из те врсте помоћи искључени локални јавни емитери, који су, у стопостотном власништву општина, односно у крајњем државе Црне Горе. На овај начин стављени смо у дискриминисан положај, јер нико од нас се не финансира из буџета Црне Горе. Тим прије што је локалним забрањено да конкуришу за средства из Фонда за медијски плурализам, наводи се у писму које су директори РТ Никшић, РТ Подгорица, РТ Рожаје, РТ Пљевља, РТ Будва, РТ Херцег Нови и РТ Цетиње, Никола Марковић, Раде Војводић, Џенана Куч, Дејан Миличић, Раде Табаш, Немања Ристић и Ивана Јабучанин, упутили Кривокапићу.

Овим је, како су истакли у писму, ионако тежак положај локалних јавних сервиса додатно погоршан.

Предложили су да Влада Црне Горе умјесто преузимања дугова према РДЦ, локалне јавне емитере помогне на начин што ће за сваког радно ангажованог уплатити по једну минималну бруто зараду.

– По нашим рачуницама то за све локалне јавне емитера износи 200 хиљада, што је еквивалентно помоћи коју сте дали комерцијалним емитерима, наводи се у писму.

Како су појаснили, разлог за овакав предлог лежи у чињеници да локални јавни емитери имају мањи дуг према РДЦ-у, да је добар дио њих отплатио дуг или редовно измирује обавезе.

– Разлог за помоћ такође је и тешка финансијска ситуација изазвана KОВИД-ом и податак да у локалним јавним емитерима ради око 300 запослених, дакле још и више него у поменутим комерцијалним телевизијама. На овај начин Влада би помогла очувању медијске сцене у Црној Гори, оснажила медије чији је власник држава и поспјешила новинарство засновано на јавном интересу и Кодексу новинара. Вјерујући да ћете прихватити наш предлог како би се избјегле нежељене посљедице остајемо отворени за даљи договор, закључује се у писму.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here