Директоре школа бираће школски одбор а не министар

Измјенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању, од сада ће школски односно управни одбор васпитно-образовних установа бирати органе руковођења, односно директоре приватних и јавних образовно-васпитних установа. Измјену закона иницирала је посланица ГП УРА Божена Јелушић.

Како је саопштено из овог Грађанског покрета, доношење овог закона има за циљ обезбјеђивање услова за ефикасније функционисање школских и управних одбора, као и остваривања квалитетнијег руковођења радом образовно-васпитних установа.

Узимајући у обзир разноликост у структури и овлашћења која ови одбори имају, неутемељно је да пресудну улогу у избору и разрјешењу директора школа има министар, независно од тога да ли он самостално доноси ту одлуку или на предлог комисије. Закон мора бити уједначен, а његове норме не могу бити у супротности.

Повећање одговорности и утицаја запослених, као и директна укљученост чланова синдиката резултира ефикаснијим спровођењем дјелатности која је утврђена програмом рада, али и унапређивањем свеукупног рада предметних установа. С друге стране, интереси Министарства су заштићени постојањем њихових представника у органима управљања у школским установама.

Школски односно управни одбори својим саставом обезбјеђују објективнији приступ приликом доношења одлуке о избору и разрјешењу директора установе и могу дати праву оцјену стручности кандидата, зато што су компетентни и ближе упознати са радом кандидата.

Процес избора директора биће директно повезан са компетентношћу и заслугама појединаца, независно од њихове политичке и друге припадности, стоји у саопштењу ГП УРА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here