“Diabet life”: Фонд да измјени одлуку, дијабетичарима и грађанима неопхоне бесплатне лабораторијске услуге у болници Мељине  

На одлуку Фонда здравства да грађани више немају право на бесплатне услуге у лабораторији болнице Мељине, реаговали су из НВО „Diabet life“ и одлуку назвали „срамном“ те истакли да је то „удар на све особе са дијабетесом из Херцег Новог, све грађане и госте, као и на болницу која се спашава само на ријечима док се на дјелима упорно и намјерно систематски уништава“.

– Ако остане на снази ова одлука она ће проузроковати предуга чекања код изабраног доктора (који су и овако преоптерећени), потом додатне материјалне трошкове за плаћање низа неопходних налаза код приватника а које лабораторија Дома здравља не пружа, додатне издатке за одлазак у ОБ Котор што би у низу случаја било неопходно, онда поновна заказивања и чекања и у ОБ Котор и у Дому здравља ХН, што би додатно угрозило здравље особа са дијабетесом, али и оних који су услијед дијабетеса добили инвалидитет.

Посебно треба напоменути да ће оваква процедура довести до губитка драгоцјеног времена како у устаљеним тако и у кризним ситуацијама које особе са дијабетесом јако добро познају као и значајне материјалне трошкове.

– Трагично је што људи који доносе овакве одлуке или неће да разумију, или не знају, или не желе да признају да буквално свако од њих, ко потпише или гласа за овако нешто, већ сутра може да се нађе у ситуацији да постане особа са дијабетесом, а онда ће бити касно. Нажалост, и у овом случају, бар за сада, ћуте и надлежни у Општини! Да ли су „необавјештени“, „немају законског основа за дјеловање“ или је у питању неки трећи изговор, потпуно је небитно. Оно што је битно је да су свим редом градским политичарима било из власти било из опозиције, већ деценијама уназад, пуна уста спашавања болнице једино пред изборе док се на овакве потезе који директно утичу на здравље гађана – упорно ћути, наводе у реаговању из ове НВО.

Подсјећају да су подржали протесте за спас болнице, те да грађанима није важно ко је колико дужан, ко је кога преварио него да опстане болница чија помоћ свакоме може затребати, а у секундама које живот значе, Котор је далеко.

– Зато више не апелујемо него јавно, у име свих људи како са дијабетесом, тако и са другим здравственим проблемом, тражимо од Фонда да одлуку измјени а од Општине, под условом да им је стало до овог града и његових становника, да уложи све могуће напоре и притиске како на измјени ове одлуке тако и на коначном рјешењу за опстанак болнице. Крајње је вријеме!, поручују у реаговању из НВО Diabet life.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here