ДЕЛЕГАЦИЈЕ БОРАЦА И ОПШТИНЕ ОДАЛЕ ПОЧАСТ ЖРТВАМА НОР-А

Полагањем цвијећа и вијенаца на споменик Безметковић на Савини почело је обиљежавање 13. јула,  Дана устанка народа Црне Горе у Другом свјетском рату и Дана државности када је на овај датум 1878. на Берлинском конгресу Црна Гора призната као независна држава.

Свечаности на Савини присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови  Стеван Катић са сарадницима, конзул Републике Србије у Херцег Новом  Зоран Дојчиновић,  представници већине партија заступљених у локалном парламенту као и потомци бораца погинулих у Другом свјетском рату. У име организатора , СУБНОР-а  1941-1945, говорио је најстарији члан  др Ђуро Мусић  који је истакао да пали борци припадају бесмртној генерацији бораца Орјенског батаљона и других  јединица  народноослободилачке борбе.   

Др Мусић је говорио о почецима народно ослободилачког рата и значају 13. јула у новијој историји Црне Горе. Подсјетио је на Петровданску  скупштину 12. јула 1941. након чега је дан послије, народ Црне Горе дао одговор дижући 13. јула устанак „разбијајући све фашистиче илузије“. Др Мусић је посебно акцентовао значај и допринос народа Боке Которске у организовању устанка. Значајну улогу, како је рекао, имао је Орјенски батаљон који је успио да сачува свако село у залеђу Херцег Новог и Рисна све до Грахова и онемогући непријатељу да изврши продор ка Никшићу. У бици 7. децембра 1941. на Јереминијом брду поражени су италијански војници а тада је рањен први командант Орјенског батаљона Мирко Матковић. Мусић је нагласио да историчари још нису одговорили али да им је дужност и обавеза да дају суд како је дошло до расформирања Орјенског батаљона у Сланом код Требиња и какве је то имало последице за ослободилачку борбу народа овог краја.

Најстарији члан борачке организације осврнуо се и на догађаје од 21. јануара 1943. године када су на Подима погинули Никола Ђурковић, Саво Илић, Стјепо Шаренац и Дашо Павичић.

-Ви који почивате на овом светом мјесту остаћете у сјећању ваших породица, борaца али и свих будућих  генерација. Сјећаћемо се ваших жртава  јер нисте жалили своје животе борећи се за слободу свог народа и краја. Остајете као звијезда водиља како треба волити своју земљу и родни крај – поручио је др Мусић.

Централна свечаност обиљежавања 13. јула одржава се у 11 сати на Крушевицама  гдје ће у име Општине вијенац положити предсједник СО ХН Иван Отовић а најављен је и долазак делегације бораца из Требиња на чијем челу је Рајко Ћапин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here