„Декамерон“ вечерас пред херцегновском публиком

У склопу програма поводом Дана општине Херцег Нови, вечерас (сриједа, 18. Октобар) у 20:00 часова у дворани „Парк“ херцегновска публика уживаће у представи „Декамерон“, према тексту Ђованија Бокача, у драматизацији Стевана Копривице и режији Дејана Пројковског.

Представа гостује у Херцег Новом одмах након премијерних извођења на Барском љетопису у августу, нишке премијере на Фестивалу „Театар на раскршћу“ у септембру и подгоричке премијере, а у њој учествује четворо Новљана: Стеван Копривица, драматург, Милош Пејовић и Уна Лучић, глумци и Бранка Кнежевић, асистент редитеља.

Копродукција Градског позоришта Подгорица, ЈУ Културног центра Бар и Народног позоришта Ниш, настала је према истоименој Бокачовој збирци новела. Драматизација Стевана Копривице вјерна је интерпретација класичног текста који у данашњицу доноси дух хуманизма, оставивши публици да сама препозна преклапања и везе са тренутном друштвеном ситуацијом.

Радња се одвија у Фиренци у вријеме куге која је за собом остављала пустош, када су умјесто страховања за сопствену сигурност, поједнини становници одабрали раскалашан живот до последњег тренутка. Ситуацију у којој су се нашли описује наратор уз ефектна и увјерљива сценографска рјешења која преносе дух епохе. Млади умјетници у жељи да живот живе пуним плућима, без обзира на смртоносну епидемију, одлазе у природу, гдје ће покушати да се супротставе смрти свакодневно приповједајући по једну причу.

Пуна интелигентног хумора, еротике, визуелних ефеката, те критике тадашњег друштва и клира, представа „Декамерон“ савременим језиком критички осликава дух једног давно прошлог времена у коме је кроз иронију и апсурд досадашња публика препознала огледало за савремена збивања. У њој је присутно смјењивање емоција кроз жанровско преплитање, од фарсе, скерца, анегдоте, трагедије, па све до мелодраме.

Македонски редитељ Дејан Пројковски један је од најнаграђиванијих регионалних редитеља чији комади спајају умјетничко и комерцијално. Инспирацију за рад на овој представи пронашао је у чињеници да класично дјело Ђованија Бокача у средиште ставља човјека и његову слободу избора, онако како је то величанствено издејствовао ренесансни период. Стеван Копривица истиче да су неке ствари идентичне и седам вјекова касније: манипулација, догма и болест, јер куга има сличност са ковидом. „Социјална изолација, ниски интереси, све су то ствари које и данас срећемо, а које су биле присутне и онда и које имају исходе којима се можемо насмијати а у суштини су трагични.“

У представи играју глумци Градског позоришта Подгорица и Народног позоришта Ниш: Милош Пејовић, Сања Крстовић, Вања Јовићевић, Омар Бајрамспахић, Душан Ковачевић, Маја Вукојевић, Павле Поповић, Уна Лучић, Стефан Вуковић, Лара Драговић, Евгенија Станковић, Драгана Јовановић и Драгиша Вељковић. Сценограф је Валентин Светозарев, костимографкиња Марија Пупучевска, музику је урадио Горан Трајковски, а сценски покрет и кореографију Тамара Вујошевић.

Цијена улазнице је 7 евра, а цијена за студенте и ученике средњих школа биће 5 евра.

Фото: Душко Миљанић

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here