ДАРОВИ НОВСКОГ РИБАРА ЗА НАРОДНУ КУХИЊУ У ПОДГОРИЦИ

Херцегновски рибар великог срца Неђо Радомировић Народну кухињу у Подгорици снабдијева свјежом морском рибом. Дио лови сам, а дио по повољној цијени откупљује од колега на Градској пијаци, гдје и сам чисти и продаје рибу.

На идеју је дошао, каже, одавно јер воли да помаже онима којима је помоћ потребна. Рибу испоручује два пута мјесечно и лично је вози у Подгорицу.

– Нисмо сви у могућности да помогнемо, али неки који могу, неће. Дјеца су ми порасла, ситуиран сам добро, нисам гладан ни жедан, па нека и други не буду гладни. Барем један ручак да имају, који могу да приуште, пошто у унутрашњости немају морске рибе, а ја се бавим рибарством. То је моја жељa цијелог живота, да помогнем некоме – наводи он.

Прича да рибе у нашем мору има, више него што се може продати, народ је без пара, не купује, што је разлог и мањег излова.

– Потражња је за славе ове године, због короне, ослабила доста. Народ се придржава тога да се не скупља и не прави славља. Ружно би било да неко каже „био сам код човјека на славу, добио сам корону“. То сада сви избјегавају. Потражује се риба, али у мањим количинама. Што је некад било пет, сада је два килограма. Код нас је традиција да се прави бродет. Ове године сви праве мање бродете. Тражи се пржена риба, мало логања, хоботнице… – прича Радомировић.

Сматра да се због одуства крузера и великих пловила повратила сардела, јер нема буке. У заливу је ове године пријметно више и делфина. По њима, како наводи, може се закључити какво ће вријеме бити. Делфини, према његовим ријечима, нису штеточине, иако их прати такав епитет.

– Прије их је било један или два, сад их можете видјети и по пет и шест у јату. Мрки су и велики. Неће у мрежу ући. Причају рибари да им једе из мреже, а рибају мрежама старим преко 20 година, па кажу исцијепо му делфин, а он мрежу никад није промјенио ни окрпио. Пруче за малу дјецу, по мени. Годинама ловим, и свијетлим на жегарицу, долазили су делфини, али сам увјек хватао рибу – истиче Радомировић.

Овај вриједни и скромни рибар данас ће у Подгорицу својим колима отпремити 70 килограма сарделе, која ће се наћи на јеловнику Народне кухиње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here