БОГОЈАВЉЕЊЕ: ДО ЧАСНОГ КРСТА НА ШКВЕРУ ПРВИ ДОПЛИВАО ИВАН ЂУРИШИЋ

Православни вјерници данас обиљежавају велики хришћански празник Богојављење. На Богојављење се плива за Часни крст – ове године, због пандемије није било масовног окупљања.

Иако у мањем броју, него претходних година, у Богојављенском пливању на Шкверу  учествовала  је неколицина храбрих.  На овај начин није прекинута традиција.  До Часног крста први је допливаo Иван Ђуришић.

-Имао сам огромну жељу да послије пет, шест година учествујем у пливању за Часни крст. Није било тешко, а није било ни хладно, јер је било са вером у Бога, рекао је Иван.

Њему је припао златни медаљон, дар херцегновске црквене општине , а награђен је сребрним медаљоном који је приложио Саво Дамјановић и најмлађи учесник седмогодишњи Милан Богдановић.

Он је за РТ ХН казао да је срећан што је добио медаљу као најмлађи учесник и пливаће и следеће године. Међу најмлађим била је и Даница Војиновић, која је рекла да јој је топлина изнутра била јача од хладне воде.  

 О Богојављењу и традицији плавања за Часни крст бесједио је херцегновско староградски парох , протојереј Никола Тодоровић: 

-Богојављење се слави од памтивјека, када се открило православље у пуноћи у основи својих догмата, у откровљењу живог Бога, којег прослављамо и данас, Бога који се јавио са Небеса и глас се чуо онда када је  Христос приступио Јовану. И тада је било мношто народа, да их Претеча Јован Крститељ погружењем у води Јорданској очисти од гријехова. Св. Јован Претеча је последњи пророк Старозавјетни и први апостол Христов. Он, који је ишћекивао месију препознао је у личности Сина Божијег, који се појавио након 30 љета од пећине Витлејемске, када је угрејао срца, срца пастира, када су се јавили анђели са благим ријечима „Слава на висину Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“.

 Управо у том миру Божијем, као и онда у ријеци Јордану и ми смо се сабрали данас овдје, да осветимо море, да се нама поново и опет открије тај троједини Бог, да управо примимо Бога у своја срца и да погледамо у отворено Небо. У народу постоји вјеровање да се у поноћ отварају Небеса, да бисмо угледали тамо онога, који је немјерив, несагледљив али силан у љубави својој и моћан.

И данас преносим поздраве свештенства, који  у својим парохијама на молитвама призивају Бога тројединог, на светим литургијама. Да будемо мудри да нас Бог укрепи, оснажи. Ријечи епископа Јоаникија, који је  препоручио да због мјера пандемије послушањем се саборно договоримо. Уобичајено је било да у име свих ветерна преноси поздраве Синиша Матијашевић, којег поздрављам, али ова година је другачија, нема већег окупљања као претходних година. Да се добра воља упути у правом правцу молитвом Оченаш, поручио је отац Никола.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here