ДАРЈА САМОФАЛОВА: КОНЦЕРТ У ХЕРЦЕГ НОВОМ У ВРХУ КАРИЈЕРЕ

Надахнутим извођем дјела Скрјабина, Равела, Прокофјева и Дебисија, млада пијанисткиња Дарја Самофалова, одушевила је синоћ херцегновску публику у концертној сали Музичке школе.

Први солистички концерт у нашем граду, организован у оквиру зимског издања 38. „Дана музике“, за њу је, каже, био привилегија и незаборавно искуство.

-Одушевљена сам фестивалском атмосфером у граду, гостопримством и начином на који сам овде дочекана, као и организацијом и условима које сам добила пред наступ. Ово је за мене права награда за уложен труд и рад. Ја сам подједнако и у Црној Гори и у Србији, то су моја два дома и ту показати своју љубав према музици је највеће задовољство, а наступати на овако престижном фестивалу то је заиста права привилегија и незабораван моменат у животу.

Дарја је у основној музичкој школи упоредо свирала клавир и виолину, а у разговору за РТХН нам је открила шта је превагнуло опредијелило је за клавир.

-Једно време је била дилема, када сам имала 13 -14 година, и размишљала сам колике све могућности пружа клавир, колико он може звука да донесе, колико моћи и хармонија, и једноставно то ме више привукло него музицирање виолином, која опет захтева клавир као пратњу.

Завршетак студија, укључујући докторске, у Москви, за Самофалову представља непроцјењиво и незаборавно искуство.

-За мене је то драгоцено искуство, пре свега што сам имала прилику да радим са фантастичним педагогом Сергејем Сенковим. Он је ученик једне реномиране пијанисткиње Татјане Николајеве, и само њихова имена изговорити је већ веома помпезно, а опет искуство је и те врсте што имате прилику да се налазите у средини где се сви савршено добро баве својим послом. Слушати стално концерте и посећивати наставу код таквих фантастичних музичара, и то остаје за цео живот и увек желите да се вратите у то време.

Дарја се присјећа и једног од првих међународних признања, у Барлети 2009. године када је освојила Апсолутну награду и специјално признање “Најбољи пијаниста из земаља Источне Европе”.

-То је било већ други пут да сам ишла у дивни град Барлета, који је налик предграђу, има једну фину атмосферу која ме подсетила чак и на мој град Бар, где сам одрасла. Када сам пре тога учествовала на том такмичењу, нисам била толико задовољна својим наступом. Хтела сам да докажем да ја то могу још боље, уследио је огроман рад и посвећеност, који су резултирали наградом.

Иако је успјешно наступала широм региона и Европе, Дарја Самофалова међу посебне, уз Москву и Београд, издваја и концерт у Херцег Новом.

-Овај наступ данас дефинитивно остаје у врху моје досадашње каријере. Такође, издвојила бих моје наступе на „Барском љетопису“ који је веома престижан фестивал. Ту су и многобројни наступи у Москви и Београду који су били понекад врло добро посећени и пропраћени са пуно подршке, што све заједно има велики значај, поручила је млада умјетница, захваливши Борису Краљевићу на позиву да први пут наступи на „Данима музике“.

У наставку фестивала, такође, у оквиру „Подијума младих умјетника“, вечерас у 19:00 сати у Музичкој школи Херцег Нови наступа клавирски дуо из Србије који чине Весна Кршић и Снежана Николајевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here