Дани музике: Славимо нашу и музику свијета

Међународни фестивал Дани музике, у 39. издању, доноси осам концерата умјетника из Европе, Азије и Сјеверне Америке, који ће од 10. до 20. јула наступити на сценама у Херцег Новом – Канли кули, у Музичкој школи и у Дворани Парк. Генерални покровитељ фестивала је Општина Херцег Нови, а подршку је пружило и Министарство културе и медија, као и бројни спонзори и пријатељи фестивала за који је ове године издвојено 25 000 еура.

Међународни фестивал умјетничке музике Дани музике важан је због квалитета и изузетних умјетничких домета које његује већ 39 година, казала је на данашњој конференцији за новинаре предсједница Савјета фестивала проф Милена Лучић.

– У бившој Југославији, сви умјетници морали су на неки начин бити најбољи у својим републикама или покрајинама, како би имали ту част да наступе на овом фестивалу. Један од њих је и наш умјетнички директор и селектор маестро Борис Краљевић. Наш маестро и са краја свијета брине о фестивалу и на сву срећу има подршку и организација и њихових представника, казала је проф Лучић и захвалила институцијама и установама.

Она је подсјетила да Херцег Нови није познат само по природним љепотама, већ је то град културе, традиције, спорта и мјесто у којем су боравили велики и важни људи, а овакви догађаји нису само културна него и својеврсна туристичка манифестација.

Интересантни, захтјевни и разноврсни програми нашли су мјесто међу осам концерата колико ће бити изведено током Дана музике, казао је проф Борис Краљевић, умјетнички директор и селектор Фестивала

-Ове године наступа ансамбл о чијем гостовању размишљам већ дуже вријеме и разговарам са диригентом мр Михајлом Лазаревићем. Обећавам вам да ће и изабрани програм и извођење, у то сам сигуран, задовољити све присутне, с тога позивам све који воле прворазредну хорску музику да дођу на отварање фестивала. Као и већина претходних издања, и овај фестивал садржи осам концерата а наступају умјетници из Европе, Азије и Сјеверне Америке. Имамо интересантне програме попут два клавирска реситала од којих је један класичан са стандардно изузетно тешким и садржајним репертоаром као што су дјела Шуберта и Чајковског који ће извести умјетник Јевгениј Скавародник из Канаде. Весна Дамјановић која је из Црне Горе а сада живи у Србији, извешће програм за који кажем да је „тенденциозан“ јер садржи дјела женских аутора са наших простора Исидоре Жебељан, Татјане Прелевић и Валентине Дутине, али је програм који смо заједно саставили и који ће, упркос овим инетерсантним карактеристикама, бити примјерен за нашу фестивалску публику, казао је проф Краљевић који ће наступити на затварању са дубровачким Гудачким квартетом у програму који садржи дјела Саркочевића и Брамса.

Фестивал Дани музике је манифестацију коју би Министарство културе и медија требало да препозна и да значајније у наредном периоду подржи, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

-Овакви фестивали се не одржавају у другим градовима. Концептуално можда наше Дане музике треба издвојити у богатом календару манифестација које се дешавају на територији Црне Горе. Ово напомињем због значајнијег учешћа Министарства културе и медија и подршке свим фестивалима које наше установа културе на годишњем нивоу одржавају.

Замбелић је подсјетила да су урадили и истраживање како би сазнала које то манифестације и фестивале треба значајније подржати и осмислити нове.

-Дани музике су препознати као манифестација која у наредном периоду треба да буде значајно подржана од Општине Херцег Нови. Вјерујемо да ће у сусрет 40. Данима музике бити осмишљен богат и квалитетан програм и да ће подршка са државног и локалног нивоа бити значајнија, казала је Замбелић. 

Директорица Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић истакла је да се радује сусрету уживо са маестром Борисом Краљевићем након двије и по године, периода током којег су комуницирали и сарађивали онлај и тако успјели да сачувају континуитет овог врло важног фестивала не само за наш град, већ и Црну Гору.

-Ово је још један од херцегновских Фестивала кроз које промовишемо и његујемо вриједности  високе културе која је нажалост све мање је видљива. Захваљујући сјајним селекторским подухватима у претходном периоду нашег маестра Бориса Краљевића, интересовање расте, публика је све бројнија и вјерујем да ће се то потврдити и на свечаном отварању 39. издања Фестивала Дани музике на Канли кули, истакла је директорица Херцег феста Поробић Крцуновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here