Данас су Цвијети – празник сјећања на улазак Исуса Христа у Јерусалим

Илустрација

Православни вјерници данас славе празник Цвијети који симболизује свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим, последњу недељу пред почетак његових страдања и Васкрсења. Цвијети увијек падају у недељу, дан послије Лазареве суботе.

Према хришћанском предању, Христос је, праћен својим ученицима, кренуо из Витаније у Јерусалим. Глас о доласку Спаситеља и васкрсењу Лазара Четвородневног брзо се ширио, па су му се на путу многи придружили.

На улазу у Свету земљу народ га је дочекао простирући хаљине на пут којим ће проћи. Машући гранама палме у знак добродошлице Спаситељу који иде у сусрет вољним страдањима, народ је узвикивао „Осана (слава) сину Давидову“.

По народном обичајном календару, данашњи дан почиње умивањем водом у којој су јуче, на Врбицу, потопљени цвијетови како би укућани били румени и здрави.

Свете литургије служене су у православним храмовима, а на важност овог празника подсјетио је и отац Владан Пантелић бесједећи након литургије у цркви на Сушћепану. Како је казао, васкрсењем Господ је показао да је човјек створен за живот и да смрт није крај.

– Гроб није крај него тек почетак. Зато се молимо, постимо, праштамо, чинимо добра дјела, да бисмо својим дјелима нацртали наш портрет и заслужили царство небеско. Уз Господ , молитву и свето причешће ми постајемо једно са њим. Трудимо се да најчешће долазимо на причешће јер је то лијек бесмртности, а за то смо створени.

Захвалио је дјеци која су била на литургији и указао им да се уче да буду послушни родитељима, наставницима у школама.

– Учите се да будете сутра добри људи, добри љекари, радници, професори… Најбитнија ствар је да будете добри људи и да се сви држимо мајке цркве, све остало је мање важно, казао је отац Пантелић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here