Данас састанак представника Синдиката просвјете и Владе

Фото илустрација

Други дан је штрајка просвјетних радника у Црној Гори а да ли ће бити окончан зависиће од исхода данашњих разговора премијера Милојка Спајића  и представника министарстава просвјете и финансија са представницима Синдиката просвјете. Како је саопштено медијима они ће се састати  данас у 17 сати.  Претходно је састанак био заказан за сриједу.

Настава је обустављена у двије основне школе у Херцег Новом, „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“ , а према подацима  Синдиката просвјете, у 138 у Црној Гори,

Ресорно министарство је, како су навели, поштујући важећу законску регулативу и предузимајући радње из своје надлежности, Заштитнику имовинско правних интереса Црне Горе упутило захтјев за покретање поступка за утврђивање незаконитости штрајка у организацији Синдиката просвјете Црне Горе, а све са циљем иницирања поступка пред Основним судом у Подгорици.

Чланом 31 Закона о штрајку, прописано је да поступак за утврђивање незаконитости штрајка може да покрене послодавац, односно репрезентативно удружење послодавца, репрезентативни синдикат или штрајкачки одбор. Ставом 2 истог члана, прописано је да о Захтјеву за утврђивање незаконитости штрајка, одлучује надлежни суд, у року од 5 дана од дана подношења захтјева.

-Наглашавамо да Министарство просвјете, науке и иновација и Влада Црне Горе остају отворене за дијалог и проналажење компромисног и одрживог рјешења, али и да су, с друге стране, институције дужне да спроводе активности које су нормативно прописане у дјелокругу њиховог рада, наведено је у саопштењу Министарства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here