Данас почиње првенство Црне Горе у шаху

Првенство Црне Горе у шаху окупиће 62 шахиста, међу којима и шест велемајстора, саопштено је из Шаховског савеза Црне Горе.

Наградни фонд шампионата износи рекордних 15.000 еура, а играће се 11 кола по швајцарском систему.

Први фаворит по рејтингу је велемајстор Денис Кадрић, који је прошлу годину завршио великом бронзом на Европском првенству у брзопотезном шаху.

Кадрићу ће то бити други наступ на националним шампионатима, док ће други носилац, његов репрезентативни колега Никит Петров, први пут наступити на смотри најбољих црногорских шахиста.

Стартна позиција број 3 резервисана је за десетоструг првака Црне Горе, велемајстора Николу Ђукића, док је четврти фаворит репрезентативац Лука Драшковић.

Своју шансу тражиће и интернационални мајстори Блажо Калезић и Артем Смирнов, док је седми фаворит, бард црногорског шаха Божидар Ивановић, легендарни велемајстор који у својим витринама има 16 побједничких пехара.

Листу од десет фаворита закључују чланови Б репрезентација са прошлогодишњег Европског првенства Александар Томић и Андреј Шуковић, као и велемајстор Небојша Никчевић.

Прошлогодишњи првак, велемајстор Драгиша Благојевић, није се пријавио за учешће на овогодишњем шампионату.

Судијски посао обављаће Лука Љешковић и Младен Поповић.

Покровитељ турнира је Министарство спорта и младих, а турнир се игра у Дипломатској кули Капитал Плаза центра у Подгорици.

Партије првог кола почеће у 16 сати и 30 минута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here