Данас је Први мај – Међународни празник рада

Широм свијета се обиљежава Међународни празник рада – Први мај, у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно вријеме. Од тада до данас, већина радничких права се наново изгубила.

Тог Првог маја 1886. у Чикагу, радници су штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно вријеме. Два дана касније дошло је до сукоба, умјешала се и полиција, а убијена су четири припадника синдиката. У многим европским земљама и америчким градовима 1890. године радници су изашли на улице тражећи своја права.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године, 1. маја широм свијета одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размјере.

Каква су радничка права у Црној Гори, скоро 130 година након штрајка у Чикагу, знају они који су остали без посла због приватизација, без доприноса и права на пензију, пензионери који једна састављају крај са крајем након четири деценије рада и бројни други.

Након увођења програма Европа сад, осјетио се бољитак у породичном буџету. Просјечна плата у јануару 2022. године у Црној Гори износила је 686 еура, док је потрошачка корпа коштала 681 еуро. Просјечна плата је у фебруару за 12 еура премашивала потрошачку корпу која је износила 693,7 еура, а потом смо сви били свједоци да се повећање плата топи наглим порастом цијена.

Унија слободних синдиката Црне Горе организоваће првомајску манифестацију на Тргу Св. Петра Цетињског са почетком у 10:00 часова. Поред одавања почасти радницима и радницама који су се прије више од 130 година, жртвујући своје животе, изборили за многа права која данас уживамо, представници УССЦГ ће доносиоцима одлука и послодавцима упутити захтјеве усмјерене на стварање услова за достојанствен живот, рад и изградњу Црне Горе као државе социјалне правде! Својом пјесмом, дјечији хор „Д-мол“, употпуниће првомајску манифестацију.

– Позивамо наше чланство и све слободомислеће грађане и грађанке који баштине идеју солидарности, хуманости, праведности и једнакости да нам се придруже на Тргу Св. Петра Цетињског да заједно обиљежимо овај, за свијет рада најзначајнији датум!, саопштавају из УССЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here