Дан жена – симбол борбе за равноправност и поштовање

Данас се обиљежава 8. март, историјиски важан датум када се славе економска, политичка и друштвена достигнућа женa.

Међународни дан жена проистекао је из радничког покрета, а Уједињене нације су га признале 1975. као догађај који се обиљежава на годишњем нивоу. Настао је као дан сећања на борбу за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

8. марта 1857. године текстилне раднице у Њујорку протестовале су због лоших радних услова и ниских плата. Демонстрације је растјерала полиција, да би жене два мјесеца касније основале синдикат. Протести су се настављали  и наредних година сваког 8. марта , а најпознатији био је 1908. године када је 15 000 жена марширало кроз Њујорк тражечи краће радно вријеме, боље плате и право гласа. Прва међународна женска конференција  одржана 1910. у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале која је установила “Међународни дан жена” на предлог славне њемачке социјалисткиње  Кларе Цеткин. Прво обљежавање празника било је 8. марта 1911. у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Данској.

Међународни дан жена ускоро је почео да се повезује са социјалистичким земљама. Након Октобарске револуције, захваљујући феминсткињи Александри Колонтаи, Осми март је постао државни празник у СССР-у којим је обиљежавано “херојство радница”. Ту праксу прихватиле су и остале социјалистичке државе, па је и у Југославији, која је женама дала опште право гласа 1945. године, ово био велики празник. Државе на Западу због тога су дуго избјегавале прихватање Дана жена. Феминисткиње су поново почеле да га славе шездесетих година прошлог вијека, а Уједињене нације су званично 8. март прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Вјерујемо да свака жена воли да добије цвијеће, али Осми март није само каранфил, ни букет цвијећа, ни поклон… Није оно у шта се претворио – у празник масовне културе куповања.  8. март је  дан борбе за равноправност која још увијек траје, јер су, и поред освојених права, жене и даље неравноправне у односу на мушкарце… Имају мање плате, раде лошије плаћене послове, мање су заступљене у политици, на мјестима гдје се доносе одлуке, а годинама уназад тема којом се стално бавимо  у Црној Гори је борба против насиља у породици.

Срећан вам празник драге жене, примајте цвијеће и поклоне, уживајте у пажњи, али не заборавите да 8. март има много веће и дубље значење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here