Дан планете Земље подсјетник на значај планинских стаза у залеђу

Поводом обиљежавања Дана планете Земље, Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност, Планинарски клуб Субра и Алпинистички клуб Нискогорци, организовали су данас пјешачку туру од ранча Арјен на Жвињама до цркве Светог Илије на Илиници. Организатори поручују да овај дан треба да нам буде подсјетник да контирнуирано бринемо о херцегновским планинским стазама.

Ресорни секретаријат је заједно са два клуба у прошлој години направио мрежу тридесетак локалних планинарских стаза које су веома атрактивне како за планинаре, тако и за туристе који долазе у наш град, подсјетио је Саша Кулиновић из Алпинистичког клуба Нискогорци.

-Данас смо управо прошетали једном од тих стаза, дужине 4,6 километара, висине 410 метара. Један од најљепших видиковаца је од платоа код цркве Св. Илије, гдје се с једне стране види цијели Топаљски залив, улаз у Бококоторски залив. Види се Ловћен, јужни дио Орјена, са друге стране дио Хрватске, казао је Кулиновић.

Жељко Старчевић испред Планинарског клуба Субра такође је истакао значај мапирања локалних планинских стаза.

-Ове стазе нису ту само због планинара, ни шетача, оне имају ширу улогу коју често заборављамо, за неке ванредне ситуације, пожаре, јер све стазе које су биле традиционалне су запуштене, јер села се напуштају и ми се као планинари трудимо да их доведемо у ред, истакао је Страчевић.

Уз очување и промоцију локалних планинских стаза,  организатори  на овај начин желе промовисати и новско залеђе које представља изузетан потенцијал.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here