Дамјановић: Укидање доприноса за Фонд ПИО угрозило би пензије и повећало цијене

Александар Дамјановић, министар финансија у Влади Црне Горе

Министар финансија Александар Дамјановић сматра да би укидањем Фонда пензијско инвалидског осигурања биле угрожене пензије и аутоматски би биле повећане цијене, што би погодило најугроженији дио друштва.

Гостујући у емисији РТЦГ Дамјановић је казао да су најаве банкрота бившег министра финансија и лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића неутемељене, јер је, према његовим ријечима, државна каса никад пунија, а државни приходи су 10 одсто изнад плана. Он тврди да би укидање доприноса за Фонд ПИО била неозбиљна прича, чиме би се угрозиле пензије и довело би до повећања ПДВ-а:

– Предвиђени доприноси за ПИО за текућу годину су 470 милиона еура, што је седам одсто бруто домаћег производа (БДП) или 20 одсто укупних државних прихода буџета. Требало би да одговорно приступимо питању како да направимо реформу пензијског система. Генерално се мучимо 60-так година, не само ми него и друге државе. Реално треба тежити ка томе да се смање доприноси, порези да се прави тај конкуретни бизнис амбијент.

Међутим, једнократатним укидањем доприноса за пензијско и инвалидско осигурање који су уставна категорија, осим што би угрозило статус садашњих и будућих пензионера, довело би до мањка од 470 милиона еура у буџету. То неко мора да надокнади,  оцијенио је Дамјановић.

Он објашњава да постоје два сценарија, за обезбјеђење средстава за повећање зарада:   

– Та се средства могу обезбиједити на два начина: задужењем у нивоу 900 милиона еура обвезница, милијарду и по, и колико год буде требало и повећањем пореза, односно ПДВ-а. Не постоје други индиректни порези сем ПДВ и акцизе који се могу повећавати, казао је он.

Укидањем Фонда ПИО аутоматски би се генерисао раст цијена и инфлација.

 На данашњи дан готовина у државном трезору је 166,5 милиона, ту су и депозити по основу злата које имамо и хеџинг трансакције, и са тим депозитима имамо око 300 милиона еура“, казао је Дамјановић.

– Послије   најава Покрета Европа сад, о банкроту у јуну, имамо 300 милиона у трезору без текућих прилива који су изнад планова. Покушава да препадне домаћу и страну јавност чињеницама које су нетачне и нијесу утемељене, рекао је Дамјановић.

Истиче да је Спајић изгубио легитимитет код озбиљне међународне јавности.  

-Није добро да било ко, државни службеник, а посебно бивши министар финансија, без утемељења, изиритиран вјероватно личним односима, прича о банкроту у тренутку када је државна каса никад пунија, када су државни приходи 10 одсто изнад плана у истом периоду прошле године и обезбијеђена  максимална стабилност јавних финансија, рекао је он.

Александар Дамјановић у емисији РТЦГ је нагласио да  обавезе из државног трезора исплаћују редовно.

– У јулу је рата за Еxим банку која је спремна, нема мјеста паници, поручио је Дамјановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here