ЦЗИП И WHO SEЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ БОРБИ ПРОТИВ КРИВОЛОВА

Криволов је један од највећих проблема са којим се суочава дивљи свијет, а међу њима свакако и птице. Према процјенама Birdlife International-а у области Медитерана годишње страда око 25 милиона птица. То говори о невјероватним размјерама утицаја ових илегалних активности на биодиверзитет.

Црвени аларм у области ловства присутан је годинама уназад, а крајње вријеме да се нешто предузме већ одавно је ту. Све чешћа појава криволова био је мотив за заједничку сарадњу Центра за заштиту и проучавање птица и музичке клапе Who See, како би овај проблем представили свим грађанима Црне Горе, на један мало другачији начин, кроз спој музике, умјетности и заштите природе.

Како је саопштено из ЦЗИП-а, нумера „Криволов“, кроз перспективу криволовца Луке и птице препелице, указује на то да је употреба недозвољених средстава за лов, попут вабилица, мрежа и других различитих мамаца, кривично дјело, те да су сви грађани дужни да ове активности пријаве и на тај начин допринесу заштити биодиверзитета и природи које је наше највеће богатство.

Деда (Dedduh) iz Who See састава рекао је да је ЦЗИП у њима нашао правог партнера.

– Задовољство је радити са онима који мисле добро свима, са људима који знају да чувају флору и фауну, који дају све од себе да успију у намјери. Центар за заштиту и проучавање птица је у нама спознао правог партнера за кампању о криволову. Ми смо се, надам се, одужили квалитетом којим баратамо, а то су засигурно стихови, битови, аудио и видео продукција. Све нам је то у малом прсту – изјавио је oн.

Привремена забрана лова на 5 година, на којој инсистирају у Центру за заштиту и проучавање птица, једини је начин да се омогући довољно времена за спровођење ефикасне законодавне и институционалне реформе ловства, као и ревизије листе заштићених врста и трајања ловних сезона.

У прилог томе говоре недавни случај свирепог убиства мечке у Беранама, а претходних година јавност су шокирали призори обезглављеног медведа који је вожен на хауби по улицама Подгорице, затим убијени медвјед у кањону Таре, медвјед убијен у Малој ријеци, два убијена бјелоглава супа са сателитским трансмитерима из Хрватске (Перун и Фојишка), пеликани и велике ушаре као и друге грабљивице које су страдале од посљедица рањавања, недавни случајеви криволова срндаћа на Пиви и Голији.

Кампању против криволова подржали су дугогодишњи партнери ЦЗИП-а, организација ЕуроНатур као и тржни центар Делта Сити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here